Μια πρωτοποριακή μελέτη από τη Νότια Κορέα αποκάλυψε έναν εκπληκτικό βιολογικό μηχανισμό: Το μάσημα σκληρών υλικών για μόλις 5 λεπτά μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα γλουταθειόνης (GSH), της κύριας αντιοξειδωτικής άμυνας του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και καιρό μια σύνδεση μεταξύ μάσησης και γνωστικής λειτουργίας και τα ερευνητικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο Frontiers in Systems Neuroscience το επιβεβαιώνουν.
Πώς η υφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου
Μια ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια της Νότιας Κορέας, με επικεφαλής μελετητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyungpook, διεξήγαγαν μια μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της μάσησης στη γνωστική λειτουργία. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που μασούσαν ξύλινες ράβδους για μόλις 5 λεπτά παρουσίασαν μια μετρήσιμη αύξηση στα επίπεδα GSH στον εγκέφαλο, μια αλλαγή που συνδέθηκε με βελτιωμένη απόδοση μνήμης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η νέα μελέτη προχωρά ένα βήμα παρακάτω, αναδεικνύοντας τον ρόλο της υφής και υποδηλώνοντας ότι το μάσημα σκληρότερων ουσιών μπορεί να προσφέρει γνωστικά οφέλη, ενισχύοντας τη φυσική αντιοξειδωτική άμυνα του εγκεφάλου.
Ο ρόλος της γλουταθειόνης
Η γλουταθειόνη αναφέρεται συχνά ως το «κύριο αντιοξειδωτικό» λόγω του κρίσιμου ρόλου της στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% του οξυγόνου του σώματος, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στην οξειδωτική βλάβη. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του εγκεφάλου σε λιπαρά και η συσσώρευση μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στον σχηματισμό επιβλαβών ειδών αντιδραστικών οξυγόνου (ROS).
Η γλουταθειόνη παίζει βασικό ρόλο στην εξουδετέρωση αυτών των επιβλαβών μορίων. Όταν τα επίπεδά της πέφτουν, τα εγκεφαλικά κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα στο οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με γνωστική έκπτωση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Το πείραμα
Για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της μάσησης στη χημεία του εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 52 φοιτητές και τους χώρισε σε δύο ομάδες: Η μία μασούσε τσίχλα, ενώ η άλλη ξύλινα γλωσσοπίεστρα. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ελεγχόμενο πρωτόκολλο μάσησης, ενώ υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, που επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης πριν και μετά από 5 λεπτά μάσησης.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Η ομάδα που μασούσε τσίχλα δεν παρουσίασε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα γλουταθειόνης, όμως η ομάδα που μασούσε ξύλο παρουσίασε αύξηση από 1,22 mM κατά μέσο όρο σε 1,37 mM – ένα στατιστικά σημαντικό άλμα. Η αύξηση της γλουταθειόνης συσχετίστηκε με βελτιωμένες βαθμολογίες σε τεστ άμεσης και ιστορικής μνήμης, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ της μάσησης, των επιπέδων αντιοξειδωτικών και της γνωστικής απόδοσης.
Το μάσημα του ξύλου μπορεί, φυσικά, να εγκυμονεί κινδύνους, όπως οδοντικές βλάβες ή θραύσματα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ίσως η ενσωμάτωση πιο απαιτητικών στη μάσηση τροφών, όπως τραγανά λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως και ινώδεις πρωτεΐνες, μπορεί να προσφέρει γνωστικά οφέλη. Το μάσημα πιο σκληρών τροφών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων γλουταθειόνης, προάγοντας την υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.
Επιλέγοντας, λοιπόν, έξυπνα τις υφές των τροφών που καταναλώνετε, μπορείτε να υποστηρίξετε τη γνωστική υγεία με τρόπο πρακτικό κι ευχάριστο.
Διαβάστε επίσης
Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι
Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο κρύβεται σε μερικές σελίδες
Nόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη – Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας