Όλο και περισσότεροι γιατροί επιλέγουν τα social media για να ενημερώσουν για θέματα υγείας. Αυτή τη φορά, ένας οικογενειακός γιατρός προειδοποιεί σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται σε τρία δημοφιλή τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά.
Ειδικότερα, ο Δρ. Sermed Mezher, οικογενειακός γιατρός, επισημαίνει τον κίνδυνο από τα υπερβολικά ψημένα ή και καμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν χημικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του εντέρου και του παγκρέατος. Όπως εξηγεί, το καμένο κρέας περιέχει «πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι προκαλούν βλάβες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι κίνδυνοι από το καμένο κρέας
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σχηματίζονται υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, όταν το κρέας μαγειρεύεται σε ανοιχτή φλόγα, για παράδειγμα κατά το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Η σχέση μεταξύ καρκίνου και άλλων καμένων τροφών με βάση τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ή πατάτες, έχει επίσης αναγνωριστεί από τους ειδικούς. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του τοξικού μορίου ακρυλαμιδίου, το οποίο σχηματίζεται όταν ορισμένα σάκχαρα και πρωτεΐνες στα τρόφιμα συνδυάζονται ενώ θερμαίνονται.
Διαφορετικές αναλύσεις έχουν εντοπίσει μικρές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στην τοξίνη και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποσότητα καμένου ψωμιού ή πατάτας που θα πρέπει να καταναλωθεί για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου είναι υπερβολική, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Ο Δρ Mezher προέτρεψε επίσης όσους επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου να αποφεύγουν δύο άλλα, δημοφιλή προϊόντα. «Η επόμενη κατηγορία είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και το πεπερόνι», είπε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αυτά τα τρόφιμα ως «καρκινογόνα της ομάδας ένα». Μια παλιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις μιας φέτας μπέικον την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά ένα πέμπτο.
Όπως εξήγησε, ο κίνδυνος προέρχεται από ενώσεις που ονομάζονται νιτρώδη στα επεξεργασμένα κρέατα, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν σωματικές αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων στο έντερο. Μέσα στο πεπτικό σύστημα, τα νιτρώδη μπορούν να υποστούν μια αντίδραση που τα μετατρέπει σε μια ουσία που ονομάζεται Ν-νιτροσοχημικές ουσίες (NOC). Αυτές μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, το όργανο που επεξεργάζεται την τροφή σας, γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου, εξηγεί το Cancer Research UK.
Αλκοόλ
Τελευταίο στη λίστα «αποφυγής» του Δρος Mezher είναι το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον ειδικό, «το αλκοόλ συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου, καθώς διασπάται σε ένα τοξικό υποπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωση των κυττάρων».
Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιζήμιες επιδράσεις στο DNA που καθιστούν το αλκοόλ επικίνδυνο για την υγεία: «Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να μειώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ακόμη και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου, καθιστώντας το κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή» σημειώνει.
Διαβάστε επίσης
Ανακαλύψτε πόσο χρόνο ζωής σας «κλέβει» ένα λουκάνικο και πόσο σας δίνει μια χούφτα καρύδια
Καρκίνος Προστάτη: H ένοχη διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου