H Bρετανίδα κολυμβήτρια και Ολυμπιονίκης, Rebecca Adlington, αποκάλυψε ότι πρόσφατα έλαβε μια διάγνωση που της άλλαξε τη ζωή.

Μέσα από μια ανάρτηση του λογαριασμού της φιλανθρωπικής οργάνωσης Coeliac UK για άτομα με κοιλιοκάκη, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη πάθηση του εντέρου. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεσμεύτηκε να στηρίξει μια φιλανθρωπική εκστρατεία που έχει ως στόχο την αύξηση της πρόσβασης σε συνταγές για προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη πυροδοτεί μια ακραία υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε φορά που ο πάσχων καταναλώνει προϊόντα με γλουτένη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να επιτίθεται στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η 36χρονη και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης δεν είναι η μόνη που πλήττεται από την ασθένεια αργότερα στην ενήλικη ζωή της.

Επικίνδυνη όταν παραμείνει αδιάγνωστη

Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος ασθενής χρειάζεται 13 χρόνια για να διαγνωστεί, καθώς τα σημάδια είναι συχνά ανεπαίσθητα και μπορούν εύκολα να συγχέονται με άλλα, λιγότερο σοβαρά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με την οργάνωση Coeliac UK, τα δύο τρίτα των εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από την πάθηση δεν το γνωρίζουν. Εάν, όμως, δεν την αντιμετωπίσουν εγκαίρως, θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετικές επιπλοκές στην υγεία.

Ανάμεσα στις πιο ήπιες είναι και η κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μακροπρόθεσμα όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Επιπλέον, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις ατόμων που υποσιτίζονται, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο να προσβληθούν από δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν θεραπευτικά την πάθηση εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους θανατηφόρων καρκίνων σε σχέση με τα άτομα που δεν νοσούν από την πάθηση. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και το λέμφωμα Hodgkin είναι και οι δύο πιο συχνοί τύποι σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μειώνει δραματικά αυτόν τον κίνδυνο.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα 

Αν και τα αρχικά σημάδια της νόσου μπορεί εύκολα να αγνοηθούν, οι ειδικοί συνιστούν την έμφαση σε ασυνήθιστα γνωρίσματα στην κινητικότητα του εντέρου. Το πιο κοινό είναι η διάρροια, ενώ ιδιαίτερα συχνός είναι και ο πόνος στο στομάχι, ο μετεωρισμός καθώς και η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εμετός.

Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα που δεν αφορούν την εντερική λειτουργία και είναι δυσκολότερο να συσχετιστούν με την κοιλιοκάκη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κόπωση, η οποία μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμινών, η απώλεια βάρους, τα εξανθήματα και προβλήματα συντονισμού, ισορροπίας και ομιλίας. Τα επίμονα στοματικά έλκη είναι ακόμα ένα λιγότερο γνωστό σημάδι.

Όσον αφορά στη διάγνωση, μια απλή εξέταση αίματος που εξετάζει τα αντισώματα είναι το πρώτο βήμα. Εάν υπάρχουν τελικά ενδείξεις, το άτομο παραπέμπεται σε ο γενικός ιατρός θα παραπέμψει τους ασθενείς σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στις παθήσεις του εντέρου. Ωστόσο, η ανίχνευση είναι δυσκολότερη όταν ήδη ακολουθείται μια διατροφή χωρίς γλουτένη, καθώς τα αντισώματα μπορεί να μην εμφανίζονται στο αίμα. Γι’ αυτό και οι ειδικού συνιστούν όσους υποψιάζονται ότι έχουν κοιλιοκάκη να συνεχίσουν να καταναλώνουν προϊόντα με γλουτένη, μέχρι μέχρι να γίνει η διάγνωση.

Στη διατροφή παρόλα αυτά εντοπίζεται και η ανακούφιση από τα συμπτώματα μια δίαιτα χωρίς γλουτένη – και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα για την αποκατάσταση της ισορροπίας των ζωτικών θρεπτικών συστατικών που έχουν χαθεί.

Διαβάστε επίσης

 Κοιλιοκάκη: Η θεραπεία που ξαναβάζει τη γλουτένη στο πιάτο των ασθενών

Κοιλιοκάκη: Το γνωστό φάρμακο που επιτρέπει την κατανάλωση γλουτένης

Κοιλιοκάκη: Η διατροφή της εγκύου που μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο για το παιδί