H ατμοσφαιρική ρύπανση δεν προκαλεί δυσλειτουργίες μόνο στα εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά, αλλά και στο μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health, τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) φαίνεται να σχετίζονται με την ερυθρότητα του δέρματος.

Η κακή ποιότητα του αέρα ιδίως τα λεπτά σωματίδια (PM2.5), έχει συσχετιστεί με διάφορα ζητήματα υγείας, αλλά οι επιπτώσεις της στην υγεία του δέρματος παρέμεναν ανεπαρκώς μελετημένες. Τα συγκεκριμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας επειδή εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Αντίστοιχα, η συσχέτισή τους με ορατές δερματικές παθήσεις, όπως η ερυθρότητα του δέρματος, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η ερυθρότητα του δέρματος, ή ερύθημα, είναι μια ορατή ένδειξη υποκείμενης φλεγμονής ή ερεθισμού και θεωρείται συνήθως ως ένδειξη υποβαθμισμένης υγείας του δέρματος. Μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως τα PM2.5, η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία ή άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες που διαταράσσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε σωματίδια PM2.5 και της ερυθρότητας του δέρματος, με έμφαση στο ρόλο της παραγωγής σμήγματος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η ανάλυση περιελάμβανε 472 συμμετέχοντες (240 άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών- 232 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών). Τα επίπεδα έκθεσης στα λεπτά σωματίδια εκτιμήθηκαν μέσω υπολογιστικών μοντέλων και με βάση τη διεύθυνση της κατοικίας των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα Fu-Yu Chan από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, παρατήρησαν θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων PM2.5 και της περιοχής ερυθρότητας και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, κάθε μονάδα αύξησης των PM2,5 για την ηλικιακή ομάδα 20 έως 59 ετών αντιστοιχούσε σε αύξηση της περιοχής ερυθρότητας κατά 1,70 μονάδες. Για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, κατά 2,63 μονάδες. Όσον αφορά στις δερματικές πορφυρίες, διαπιστώθηκε μια σχέση ανάμεσα σε αυτές και την περιοχή ερυθρότητας σε άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών. Ωστόσο, σε άτομα άνω των 60 ετών, δεν βρέθηκε σημαντική σχέση.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ λιπόφιλων και καρκινογόνων ουσιών στα λεπτά σωματίδια και στις δερματικές πορφυρίες θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της περιοχής ερυθρότητας και ενδεχομένως να ενισχύσει αντίστοιχα τον κίνδυνο χρόνιων δερματικών παθήσεων και καρκίνου του δέρματος», γράφουν οι συγγραφείς. «Συνιστάται στις αρχές δημόσιας υγείας να εφαρμόζουν ετήσιες εξετάσεις για την υγεία του δέρματος, χρησιμοποιώντας την ερυθρότητα του δέρματος ως πιθανό δείκτη έκθεσης σε PM2.5, ώστε να προτρέπουν σε περαιτέρω αξιολόγηση των ευρύτερων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία» καταλήγουν.

H Αθήνα ανάμεσα στις χειρότερες πόλεις για το δέρμα 

Σε μια παλιότερη μελέτη αναλύθηκαν διάφοροι παράγοντες όπως ο δείκτης UV, τα επίπεδα ρύπων και η διάρκεια της ηλιοφάνειας, με στόχο να αναδείξει τις πόλεις που θεωρούνται πιο βλαβερές για το δέρμα. Η Αθήνα βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων, και με μεγάλη συγκέντρωση PM 2.5 και PM10. 

Η πρωτεύουσα του Οντάριο, το Τορόντο, ήταν η χειρότερη πόλη για την υγεία του δέρματος, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ενώ ως καλύτερες πόλεις αναδείχτηκαν το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, το Όσλο και η Στοκχόλμη. Η υψηλή ρύπανση μπορεί επίσης να συμβάλει στην απόφραξη των πόρων και στη φλεγμονή του δέρματος και τελικά να αυξήσει τη διαδικασία γήρανσης.

Διαβάστε επίσης

Το ελιξίριο ομορφιάς που κάνει θαύματα σε δέρμα και υγεία – Ανακαλύψτε τη νέα τάση του πόσιμου ελαιόλαδου

Ποιες είναι οι 3 χώρες της Ευρώπης με τον πιο καθαρό αέρα

Η μεγάλη απειλή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Τι προκαλούν οι ρύποι στο ανθρώπινο σώμα και στο περιβάλλον