Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine, αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα. Οι γυναίκες που υποφέρουν από Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS) μπορούν να δουν τα συμπτώματά τους να μειώνονται σημαντικά, ακόμη και αν λαμβάνουν χάπια placebo (δηλαδή χάπια που δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία). Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι γυναίκες αυτές γνώριζαν πως έπαιρναν placebo, αλλά παρόλα αυτά τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν σημαντικά.

Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Το PMS επηρεάζει πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλεί τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, καταθλιπτική διάθεση, μεταπτώσεις στη διάθεση, όσο και σωματικές ενοχλήσεις όπως πόνο στο στήθος, φούσκωμα και αρθραλγίες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν έντονη θλίψη, ημικρανίες, διατροφικές διαταραχές και να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.

Οι συνήθεις θεραπείες για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να συνοδεύονται από παρενέργειες όπως ναυτία, αύξηση βάρους και διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα

Ερευνητές από την Ελβετία θέλησαν να διερευνήσουν αν τα open – label placebo (OLP), δηλαδή τα placebo που δίνονται στους ασθενείς με πλήρη διαφάνεια, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του PMS. Στη μελέτη συμμετείχαν 150 γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με PMS ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Μέσα σε ένα διάστημα δύο χρόνων, οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία της χωρίς καμία αλλαγή, η δεύτερη ομάδα έλαβε placebo χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, ενώ η τρίτη ομάδα έλαβε placebo αλλά με σαφή επεξήγηση ότι, παρότι δεν περιέχει δραστική ουσία, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι γυναίκες που έλαβαν placebo με εξήγηση παρουσίασαν μείωση 79,3% στην ένταση των συμπτωμάτων τους και 82,5% μείωση στην επίδραση του PMS στην καθημερινότητά τους. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έλαβαν placebo χωρίς εξήγηση σημείωσαν 50,4% μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων, ενώ η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε κατά 50,3%. Στην ομάδα που ακολούθησε τη συνηθισμένη θεραπεία, τα ποσοστά βελτίωσης ήταν 33% για την ένταση των συμπτωμάτων και 45,7% για την επίδραση στην καθημερινότητα.

Όσον αφορά τα επιμέρους συμπτώματα, οι γυναίκες που έλαβαν placebo με εξήγηση είδαν τη μεγαλύτερη μείωση τόσο στα ψυχολογικά συμπτώματα (70,7%) όσο και στα σωματικά συμπτώματα (82,5%). Παράλληλα, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες σε καμία από τις ομάδες placebo.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η δύναμη του νου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του PMS. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξήγηση που δόθηκε στις γυναίκες για το placebo, δηλαδή η διαβεβαίωση ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, πιθανώς ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού. Έτσι, η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια νέα, ασφαλή και χωρίς παρενέργειες προσέγγιση στην αντιμετώπιση του PMS. Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, το γεγονός ότι ένα απλό placebo, όταν χορηγείται με τη σωστή εξήγηση, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του PMS σχεδόν κατά 80% είναι πολύ ενθαρρυντικό και μπορεί να αποτελέσει μια καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα – Εμφανίζεται χρόνια πριν την διακοπή της περιόδου 

Διακοπή περιόδου: Έρευνα αποκαλύπτει τη δημοφιλή διατροφή που επαναφέρει την έμμηνο ρύση 

Μηνιαίος κύκλος: Ποιες μέρες έχουν οι γυναίκες καλύτερα αντανακλαστικά και κάνουν λιγότερα λάθη; Η απάντηση θα σας εκπλήξει