Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers ανακάλυψαν ότι οι μηχανές καφέ στο χώρο εργασίας περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χημικών ενώσεων που αυξάνουν τη χοληστερόλη! Ήδη από τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι ο αφιλτράριστος καφές μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) που συνδέεται με την απειλή καρδιαγγειακών νόσων.

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε την ποιότητα του καφέ από 14 καφετιέρες σε σουηδικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αναλύοντας την περιεκτικότητά τους σε δύο συγκεκριμένες ενώσεις: καφεστόλη και καχουόλη.

Οι εν λόγω φυσικές χημικές ουσίες, γνωστές ως διτερπένια, αναγνωρίστηκαν τη δεκαετία του 1990 ως οι κύριοι ύποπτοι πίσω από τη νοσογόνο συσχέτιση του αφιλτράριστου καφέ με τη χοληστερόλη. Ακριβέστερα, τα χάρτινα φίλτρα συνήθως παγιδεύουν αυτές τις ενώσεις, αλλά τα μεταλλικά φίλτρα που υπάρχουν σε πολλές μηχανές καφέ τις αφήνουν να εισδύσουν στο φλιτζάνι σας.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε φίλτρο;

Οι αριθμοί έχουν τη δική τους ιστορία. Από την πρόσφατη διερεύνηση του καφέ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν διάμεσες συγκεντρώσεις καφεστόλης 176 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο στον καφέ που ετοιμάζεται από μηχανήματα παρασκευής – σχεδόν 15 φορές υψηλότερες από τα 12 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο που βρέθηκαν σε καφέδες που φιλτράρονται από χαρτί. Η καφεόλη έδειξε εφάμιλλα μοτίβα.

Η αντικατάσταση 3 φλιτζανιών μηχανικού καφέ με εναλλακτικές λύσεις φιλτραρισμένου χαρτιού για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως θα μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 0,58 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο. Για λόγους σύγκρισης, το αποτέλεσμα αυτό ισοδυναμεί με αυτό που θα συνέβαινε αν προσθέτατε περίπου 56 γρ. κρέμα γάλακτος σε κάθε φλιτζάνι καφέ με φίλτρο χαρτιού.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι αξιοσημείωτος. Με βάση τα καθιερωμένα μοντέλα κινδύνου, αυτή η μείωση της χοληστερόλης LDL θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε πτωτική τροχιά και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά περίπου 13% σε διάστημα πέντε ετών. Σε μια ολόκληρη 40ετή σταδιοδρομία, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου θα μπορούσε να αγγίξει το 36% – απλά και μόνο αλλάζοντας τον τρόπο φιλτραρίσματος του καφέ.

Οι βαρείες και ανθυγιεινές… καφετιέρες 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, προσδιόρισε τρεις κύριους τύπους μηχανημάτων στο χώρο εργασίας: μηχανήματα παρασκευής, μηχανήματα με υγρό μοντέλο και στιγμιαία μηχανήματα. Οι μηχανές παρασκευής καφέ, οι οποίες παράγουν καφέ σε 10-30 δευτερόλεπτα περνώντας ζεστό νερό μέσα από αλεσμένους κόκκους και ένα μεταλλικό φίλτρο, παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διτερπενίων. Αντίθετα, οι μηχανές υγρού μοντέλου – οι οποίες αναμειγνύουν υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό – περιείχαν γενικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκρίσιμα με τον καφέ που φιλτράρεται από χαρτί.

Βάσει συμπερασματικών παρατηρήσεων της έρευνας:

  • ο καφές που βράζει μέσα από ένα υφασμάτινο φίλτρο «κάλτσα» (ύφασμα δύο στρώσεων από πολυεστέρα/ακρυλικό), μειώνει δραστικά τα επίπεδα καφεστόλης από 939 mg/L σε μόλις 28 mg/L – αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η ίδια η διαδικασία φιλτραρίσματος έχει εξέχοντα ρόλο
  • τα μεταλλικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται συνήθως στις μηχανές παρασκευής έχουν μεγαλύτερους πόρους σε σύγκριση με τα χάρτινα φίλτρα, επιτρέποντας σε περισσότερα διτερπένια να τα διαπεράσουν
  • βρέθηκε σημαντική διακύμανση μεταξύ δειγμάτων από τις ίδιες μηχανές που ελήφθησαν με διαφορά εβδομάδων, κάτι που υποδηλώνει ότι τα προγράμματα καθαρισμού ενδέχεται να επηρεάζουν το πορώδες μέρος των φίλτρων. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο καθαρισμός ενός μεταλλικού φίλτρου μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη διαπερατότητά του, επιτρέποντας σε περισσότερα διτερπένια να «βουτήξουν» στο φλιτζάνι σας

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος καφές – Και όχι γιατί κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει» 

Ο καρπός-ήρωας της καρδιάς: Ρυθμίζει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια 

Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά