Νέα έρευνα ρίχνει φως σε έναν ανεξερεύνητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση συντελεί ενδεχομένως σημαντικά στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, μιας προοδευτικής νευρολογικής διαταραχής που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ζουν σε έντονα μολυσμένες αστικές περιοχές -ιδίως όσα έχουν γενετική προδιάθεση- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια σύνθετη και ελάχιστα κατανοητή χρόνια πάθηση που επηρεάζει την κίνηση και τον συντονισμό. Εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο υποβαθμίζονται. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως:
- Τρέμουλο
- Μυϊκή δυσκαμψία
- Επιβράδυνση της κίνησης
- Δυσκολίες ισορροπίας και συντονισμού
- Απώλεια όσφρησης
Σε προχωρημένα στάδια, η νόσος Πάρκινσον μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που καθιστούν τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και άλλα προβλήματα υγείας, επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, παρακολούθησε περισσότερους από 3.000 ενήλικες σε δύο πειράματα. Αναλύοντας τα επίπεδα ρύπων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οξείδια του αζώτου (NOx), τα σωματίδια (PM) και άκαυστους υδρογονάνθρακες (HC) κοντά στα σπίτια των συμμετεχόντων, οι ειδικοί εξέτασαν τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με την κυκλοφορία στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας ενδεχομένως στην εμφάνιση της νόσου.
Ειδικότερα, στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 1.300 ενήλικες που ζούσαν στην Καλιφόρνια για τουλάχιστον 5 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα κυκλοφοριακής ρύπανσης αντιμετώπιζαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.
Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στη Δανία, διαπίστωσε μια ακόμη ισχυρότερη σχέση: Όσοι διέμεναν σε περιοχές με υψηλή κυκλοφορία είχαν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο.
Όταν τα αποτελέσματα των δύο μελετών συνδυάστηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση ως αποτέλεσμα της κυκλοφορίας αντιμετωπίζουν, κατά μέσο όρο, 9% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Για τα άτομα, δε, με γενετική προδιάθεση, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος.
Έκκληση για δράση
Η μελέτη υπογραμμίζει τον πιθανό αντίκτυπο των περιβαλλοντικών παραγόντων στις νευροεκφυλιστικές νόσους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, ιδίως στους ευάλωτους πληθυσμούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει εδώ και καιρό την εφαρμογή αυστηρότερων πολιτικών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Καθώς τα επίπεδα ρύπανσης συνεχίζουν να αυξάνονται, η αντιμετώπιση της ποιότητας του αέρα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους αποφεύγοντας τις περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία, χρησιμοποιώντας καθαριστές αέρα σε εσωτερικούς χώρους και υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες για καθαρότερο αέρα.
Διαβάστε επίσης
Nόσος Πάρκινσον: Οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2050
Νόσος Πάρκινσον: Νέα ελπιδοφόρος θεραπεία από τον βυθό της θάλασσας