Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου ποικίλλουν. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ωστόσο, αποκαλύπτει έναν ακόμα: Τον δείκτη αναλογίας μέσης – ισχίου (WHR). Συγκεκριμένα, ο χαμηλός WHR φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη εγκεφαλική υγεία και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι είναι ο δείκτης WHR και πώς υπολογίζεται;

Ο δείκτης αναλογίας μέσης – ισχίου (WHR) είναι ένας τρόπος μέτρησης της κατανομής του σωματικού λίπους. Υπολογίζεται διαιρώντας την περιφέρεια της μέσης με την περιφέρεια των ισχίων. Ο δείκτης αυτός αποτελεί μια αξιόπιστη μέτρηση για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, καθώς το κοιλιακό λίπος συνδέεται άμεσα με αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Η καλύτερη αναλογία μέσης – ισχίου (κάτω από 0,85 για τις γυναίκες και κάτω από 0,90 για τους άνδρες) συχνά συνδέεται με καλύτερη υγεία, ενώ ο υψηλός WHR (πάνω από αυτά τα όρια) υποδεικνύει αυξημένο κοιλιακό λίπος, που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.

Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να υπολογίσετε τον δικό σας δείκτη WHR.

Συσχέτιση του WHR με την εγκεφαλική υγεία

Η ευρείας κλίμακας μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College London, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη γνωστή μελέτη «Whitehall II». Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση του δείκτη WHR με τη γνωστική λειτουργία και τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε συμμετέχοντες άνω των 50 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλότερο WHR παρουσίαζαν πιο υγιή εγκεφαλικά κύτταρα, καθώς και καλύτερη ποιότητα λευκής ουσίας και λειτουργική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικά που σχετίζονται άμεσα με τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες.

Οι υψηλότεροι δείκτες WHR, από την άλλη, συνδέθηκαν με πιο αδύναμες εγκεφαλικές συνδέσεις και μειωμένη ποιότητα λευκής ουσίας, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη σκέψη και τη μνήμη με την πάροδο των ετών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με υψηλό WHR παρουσίασαν αυξημένη διάχυση (η οποία σχετίζεται με τη φθορά των λευκών ινών στον εγκέφαλο) και χαμηλότερη λειτουργικότητα σε βασικές γνωστικές διαδικασίες, όπως η μνήμη και η εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Φαίνεται ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας επηρεάζουν τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε. Οι διαφορές φύλου στη διατροφική συμπεριφορά και τον μεταβολισμό αποτελεί ένα βασικό κενό στη μελέτη, δεδομένου ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες. Οι διαφορές στην κατανομή του σωματικού λίπους, οι ορμονικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και οι πιθανές διακυμάνσεις στη γήρανση του εγκεφάλου μεταξύ γυναικών και ανδρών χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κοιλιακού λίπους δεν επηρεάζει μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία. Ο χαμηλός δείκτης WHR υποδηλώνει μια πιο υγιή κατανομή του σωματικού λίπους, κάτι που φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο.

Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης στατηγικών πρόληψης, ιδιαίτερα για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία παθήσεων. Γι’αυτό και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, με έμφαση στον έλεγχο του κοιλιακού λίπους, μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προστασία της εγκεφαλικής υγείας και την καθυστέρηση της εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

«Πονοκέφαλος» τα μικροπλαστικά: Διώξτε τα από το… κεφάλι σας με μια κίνηση κλειδί

Άνοια: Μικρότερος κίνδυνος και μυαλό «ξυράφι» με 5 απλές συνήθειες – Τις συστήνει γιατρός του Χάρβαρντ

Αυτός είναι ο απλός τρόπος για να καθυστερήσετε την άνοια έως και 5 χρόνια – Χωρίς φάρμακα