Από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές αλλαγές στο σώμα τους, οι οποίες, μάλιστα, συχνά δε συζητούνται ανοιχτά με αποτέλεσμα να κυριαρχούν παρανοήσεις. Ζητήματα όπως η ενδομητρίωση, η καρδιαγγειακή υγεία και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να υποτιμώνται ή να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην αναζητούν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οι ειδικοί λύνουν τις 7 πιο συχνές παρανοήσεις που αφορούν τη γυναικολογική υγεία.
Τι ισχύει για την «βαριά» έμμηνο ρύση
Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η δυσμηνόρροια ή η μηνορραγία κατά την έμμηνο ρύση είναι φυσιολογικά φαινόμενα. Ωστόσο, η γυναικολόγος Δρ. Samantha Wild, τονίζει ότι αυτό δεν ισχύει: «Ο πόνος, οι βαριές και ακανόνιστες περίοδοι δεν είναι φυσιολογικές και οι γυναίκες δεν πρέπει απλώς να τις υπομένουν. Βλέπουμε συχνά γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά για χρόνια, σε βαθμό που αυτό επηρεάζει τη ζωή τους, την εργασία και την καθημερινότητά τους. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια εάν αυτά τα συμπτώματα σάς επηρεάζουν».
Οι καρδιοπάθειες δεν αφορούν μόνο τους άνδρες
Υπάρχει η αντίληψη ότι οι καρδιοπάθειες είναι «ανδρικό» πρόβλημα, όμως τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η Δρ. Wild επισημαίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Η στεφανιαία νόσος σκοτώνει περισσότερες από τις διπλάσιες γυναίκες σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι αυξάνει τον κίνδυνο, όπως η υψηλή πίεση, η χοληστερόλη, το κάπνισμα και το αυξημένο βάρος, ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».
Η εμμηνόπαυση αφορά μόνο τις 50χρονες γυναίκες;
Η εμμηνόπαυση συνδέεται συνήθως με τη μέση ηλικία, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί νωρίτερα. Η Δρ. Claire Phipps, γυναικολόγος με εξειδίκευση στην εμμηνόπαυση, εξηγεί: «Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η στιγμή που έχουν περάσει 12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Πριν από αυτή, η γυναίκα είναι στην περιεμμηνόπαυση, ενώ μετά είναι μετεμμηνοπαυσιακή. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από τα μέσα της δεκαετίας των 40, ενώ κάποιες γυναίκες έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση (κάτω των 45) ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (κάτω των 40)».
Η εμμηνόπαυση ισοδυναμεί με εξάψεις;
Πρόκειται για το συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, όμως, δεν είναι το μοναδικό. Εκτός από τις εξάψεις, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν τις γυναίκες σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους. Η Δρ. Shirin Lakhani τονίζει: «Εκτός από τις εξάψεις, υπάρχουν πολλά ακόμη συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής εκείνη την περίοδο, όπως η ναυτία, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η αυξημένη αλλεργική αντίδραση, η απώλεια μνήμης και οι ταχυπαλμίες. Η έλλειψη ενημέρωσης συχνά οδηγεί σε άγχος και απελπισία».
Η εγκυμοσύνη «θεραπεύει»την ενδομητρίωση;
Αυτός ίσως αποτελεί τον πιο διαδεδομένο μύθο αναφορικά με την ενδομητρίωση. Ο Δρ Hemant Vakharia, μαιευτήρας γυναικολόγος διευκρινίζει: «Αν και κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώσουν προσωρινή ανακούφιση λόγω των ορμονικών αλλαγών, είναι σημαντικό να συζητήσετε όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές της ενδομητρίωσης με έναν ειδικό, που μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση».
Η ενδομητρίωση εντοπίζεται πάντα στις εξετάσεις;
Η διάγνωση της ενδομητρίωσης δεν είναι πάντα εύκολη, γι’ αυτό και πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται επί μαρκόν. Ο Δρ Vakharia επισημαίνει: «Η ενδομητρίωση δεν φαίνεται πάντα στον υπέρηχο. Αν έχετε επίμονα συμπτώματα, όπως χρόνιο πυελικό άλγος, βαριά περίοδο ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού».
Δεν υπάρχει πρόληψη για τις ουρολοιμώξεις
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ουρολοιμώξεις δεν είναι αναπόφευκτες. Η Δρ. Shazia Malik μαιευτήρας γυναικολόγος αναφέρει: «Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε αφυδάτωση, ορμονικές αλλαγές ή συνήθειες όπως η αναστολή της ούρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πρόληψη, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, να ουρείτε πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και, για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, να σκεφτείτε τη λήψη σκευασμάτων κολπικών οιστρογόνων. Τέλος, πρέπει να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω μετά την τουαλέτα και να αποφεύγετε τα συχνά μπάνια με έλαια ή αρωματικά προϊόντα».
Διαβάστε επίσης
Το δημοφιλές μέταλλο που αυξάνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης – Σε ποια τρόφιμα περιέχεται
Εμμηνόπαυση: Το απρόσμενο σύμπτωμα στα μαλλιά που στεναχωρεί πολύ 1 στις 2 γυναίκες
Εμμηνόπαυση: Τα δύο συμπτώματα που διαταράσσουν τον προσανατολισμό, την προσοχή και τη μνήμη