Οι γυναίκες με περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και ήπιες διαταραχές συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην υγεία του εγκεφάλου, που δημοσιεύεται στο PLOS One από τη Zahinoor Ismail του Πανεπιστημίου Κάλγκαρι και τους συνεργάτες της.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανόηση, λοιπόν, των παραγόντων κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και της διαχείριση της μη αναστρέψιμης πάθησης.

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 896 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στην καναδική μελέτη CAN-PROTECT, μια συνεχιζόμενη ερευνητική πρωτοβουλία μελέτης υγείας και γήρανσης. Οι συμμετέχουσες, ηλικίας 64 ετών κατά μέσο όρο, με μέση έναρξη εμμηνόπαυσης τα 49 έτη, συμπλήρωσαν αξιολογήσεις που μετρούσαν τη γνωστική τους λειτουργία, τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης που παρουσίασαν.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης -εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διακυμάνσεις της διάθεσης, προβλήματα μνήμης, διαταραχές ύπνου- και διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης επιβάρυνσης από τα συμπτώματα και μιας εντονότερης γνωστικής εξασθένησης. Επιπλέον, οι ίδιες γυναίκες παρουσίασαν περισσότερες διαταραχές συμπεριφοράς στα μέσα και τέλη της ζωής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας παράγοντας που συμβάλλει ενδεχομένως στον αυξημένο κίνδυνο είναι η μείωση της οιστραδιόλης κατά την εμμηνόπαυση, μιας βασικής μορφής οιστρογόνων.

Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας

Τα ευρήματα αποκάλυψαν κάτι ενδιαφέρον: Ενώ η ορμονοθεραπεία δεν φάνηκε να επιδρά σημαντικά στη γνωστική λειτουργία, συσχετίστηκε με λιγότερα συμπτώματα συμπεριφοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι θεραπείες με βάση τα οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σύνδεση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων με τη γνωστική και συμπεριφορική παρακμή, με τους ειδικούς να αναγνωρίζουν, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, με τη χρήση μεγαλύτερων και διαχρονικών συνόλων δεδομένων για τον προσδιορισμό της αιτιότητας. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει, επίσης, να συνυπολογίσουν παράγοντες όπως η ηλικία εμμηνόπαυσης και οι επιπτώσεις των χειρουργικών παρεμβάσεων.

Καθώς το παγκόσμιο φορτίο λόγω άνοιας συνεχίζει να αυξάνεται, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ εμμηνόπαυσης και εγκεφαλικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σημαντικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορούν να συμβουλευτούν τους ειδικούς για έγκαιρα μέτρα πρόληψης της γνωστικής τους λειτουργίας, διασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, συνολική ευημερία στην τρίτη ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Η θεραπεία που μπορεί να σώσει το μυαλό από την άνοια

Εμμηνόπαυση: Το timing που ωφελεί όσες κάνουν ορμονοθεραπεία

Ποιες γυναίκες έχουν μυαλό «ξυράφι» στην εμμηνόπαυση