Η τακτική σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται ευρέως ως ο βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα και τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τον χρόνο, την ικανότητα ή το κίνητρο να δεσμευτούν σε μια δομημένη ρουτίνα άσκησης. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine, είναι ενθαρρυντικά: ακόμη και μικρές «δόσεις» καθημερινής κίνησης μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της άνοιας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μόλις 35 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα -που ισοδυναμεί με μόλις 5 λεπτά την ημέρα– σχετίζονται με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σύγκριση με όσους παραμένουν αδρανείς.

Πώς διαπιστώθηκε η σχέση άσκησης -άνοιας

Στο πλαίσιο της έρευνας με επικεφαλής τον Dr. Amal Wanigatunga, τέθηκαν υπό παρακολούθηση σχεδόν 90.000 ενήλικες, μέσης ηλικίας τα 63 έτη, για μια περίοδο 4,4 ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη συνολική υγεία των συμμετεχόντων, διακρίνοντας δύο σημεία:

  1. Οι 735 διαγνώστηκαν με άνοια, και
  2. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ασκούνταν για 126 λεπτά εβδομαδιαίως

Από τα δεδομένα προέκυψε το εξής μοτίβο:

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση έκανε τη διαφορά -για κάθε επιπλέον 30 λεπτά μέτριας /έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μειώθηκε κατά 4%. Έτσι, τα μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη:

  • 36 έως 70 λεπτά την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 60%
  • 71 έως 140 λεπτά την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 63%
  • Περισσότερα από 140 λεπτά την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 69%

Μια απλή αλλά ισχυρή στρατηγική πρόληψης

Ο Dr. Wanigatunga υπογράμμισε τη σημασία των αποτελεσμάτων, δηλώνοντας ότι «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και μόλις πέντε λεπτά ημερησίως, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι κάθε ποσότητα άσκησης είναι καλύτερη από τη μηδενική -ειδικά για μια πάθηση που σχετίζεται με τον εγκέφαλο και η οποία επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία».

Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο ευεργετικός χαρακτήρας της άσκησης δεν εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική κατάσταση των ατόμων, δηλαδή δεν έπαιζε ρόλο αν ήταν πιο «αδύναμοι» σωματικά. Οπότε, όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές επιδράσεις της κίνησης -και η κίνηση με τη σειρά της να αποτελέσει βασικό συστατικό των στρατηγικών πρόληψης κατά της άνοιας.

Διαβάστε επίσης

Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι

Άνοια: Μικρότερος κίνδυνος και μυαλό «ξυράφι» με 5 απλές συνήθειες – Τις συστήνει γιατρός του Χάρβαρντ

Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά