Oι χαμηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως σκούφο και γάντια, προκειμένου να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος και να αποφύγουμε τα κρυοπαγήματα. Ένα αξεσουάρ, όμως, από αυτά θα μπορούσε να προξενήσει και άλλα ανεπιθύμητα προβλήματα στην υγεία μας.
Σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα για λογαριασμό εταιρείας καθαρισμού και εγκαταστάσεων τουαλέτας, τα γάντια θα μπορούσαν να φιλοξενούν τέσσερις φορές περισσότερα μικρόβια από ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως ο νοροϊός. Εντούτοις, δεν ήταν μόνο τα μάλλινα ή δερμάτινα γάντια που μας προστατεύουν από το κρύο ένοχα, καθώς τα πιο μολυσμένα ήταν τα γάντια ποδηλασίας.
Πιο επικίνδυνα από το καπάκι της τουαλέτας
Για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάσθηκαν γάντια από διαφορετικά υλικά, όπως μάλλινα, δερμάτινα, σουέτ αλλά και γάντια του σκι και ποδηλασίας, με τη μέθοδο της βιοφωταύγειας, που μετρά την ποσότητα τριφωσφορικής αδενοσίνης – ένα μόριο που βρίσκεται μέσα και γύρω από τα κύτταρα – σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια, υποδεικνύοντας το επίπεδο καθαριότητας. Με αυτή τη μέθοδο, μια χημική αντίδραση παράγει φως που αποκαλύπτει πόσα μικρόβια υπάρχουν στο στυλεό. Οι ειδικοί έλαβαν δείγματα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό 50 ζευγαριών γαντιών. Από όλα τα αντικείμενα που εξετάστηκαν με το στυλεό, τα γάντια ποδηλασίας εμφάνισαν τις υψηλότερες ενδείξεις μικροβίων, με τα μάλλινα γάντια να έρχονται δεύτερα και τα γάντια κατασκευασμένα από σουέτ τρίτα.
Συνολικά, περισσότερα από τα μισά αντικείμενα που εξετάστηκαν κατέγραψαν ένδειξη άνω των 500 μονάδων βιολογικής ύλης, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο μόλυνσης, ενώ ορισμένα από αυτά ξεπέρασαν ακόμη και τις 4.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι πολλά επιχρίσματα ξεπέρασαν κατά 58% αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής θεωρούν ότι είναι εντός του φυσιολογικού εύρους βιολογικής μόλυνσης.
Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω ευρήματα, μια παλιότερη μελέτη από το 2012 από τους ίδιους ερευνητές αποκάλυψε ότι το μέσο κάθισμα τουαλέτας περιέχει περίπου 220 μονάδες – κάτι που θεωρείται από τους ειδικούς εντός του φυσιολογικού εύρους (μεταξύ 200 και 500) μόλυνσης. Τελικά, αποδεικνύεται ότι ενώ τα γάντια προστατεύουν τα χέρια από το κρύο και τη βροχή, δεν προσφέρουν τον κατάλληλο φραγμό κατά των βακτηρίων.
«Ας μην ξεχνάμε ότι τα γάντια μπορούν να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές εστίες μόλυνσης, από τις λαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα χερούλια της πόρτας και τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Το εσωτερικό των γαντιών μπορεί επίσης να μολυνθεί εάν τα φορέσουμε με άπλυτα χέρια» εξήγησε ο Jamie Woodhall, υπεύθυνος τεχνικών και καινοτομιών της εταιρίας καθαρισμού, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές συνιστούν το συχνό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τη χρήση γαντιών, για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης. Ο κ. Woodhall πρότεινε επίσης το τακτικό πλύσιμο των γαντιών. Τονίζοντας τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ανέφερε ότι το 80% των λοιμώξεων μεταδίδεται μέσω των χεριών και το απλό πλύσιμο των χεριών παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών.
Ανθεκτικά μικρόβια: Η απλή κίνηση που φρενάρει την εξάπλωσή τους και σώζει ζωές
Απίστευτο: Οι ήχοι στο WC αποκαλύπτουν πόσο υγιές είναι το έντερο
Να γιατί δεν πρέπει να πιάσετε το πόμολο της πόρτας στις ανδρικές τουαλέτες