Με τα μικροπλαστικά να είναι πλέον πανταχού παρόντα, περνώντας μέσω της τροφής, αλλά και της αναπνοής στον οργανισμό, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία. Μπορούν αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα να προκαλέσουν προβλήματα; Μια νέα μελέτη απαντά θετικά, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Science Advances.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς από την Κινεζική Ερευνητική Ακαδημία Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πεκίνο, παρακολούθησε την κυκλοφορία μικροπλαστικών σε αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ποντικών σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κίνηση των μικροπλαστικών παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης με λέιζερ υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φορτωμένα με μικροπλαστικό ανοσοκύτταρα κατακάθονται μέσα σε αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου.

«Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν έναν μηχανισμό με τον οποίο τα μικροπλαστικά διαταράσσουν τη λειτουργία των ιστών έμμεσα, μέσω της απόφραξης των κυττάρων και της παρεμβολής στην τοπική κυκλοφορία του αίματος και όχι μέσω της άμεσης διείσδυσης στους ιστούς», γράφουν οι ερευνητές στην αναφορά τους. «Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει έναν φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε τις τοξικολογικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών που εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος», προσθέτουν.

Οι ερευνητές εντόπισαν, επιπλέον, κάποιες ομοιότητες μεταξύ των μικροπλαστικών αποφράξεων και των θρόμβων αίματος. Παράλληλα, εξέτασαν τις επακόλουθες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ποντικών, διαπιστώνοντας ότι τα ποντίκια με μικροπλαστικά στο αίμα κατέγραφαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ κίνησης, μνήμης και συντονισμού, γεγονός που υποδεικνύει μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο μεγαλύτερα σε μέγεθος ήταν τα μικροπλαστικά, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούσαν να προκαλέσουν.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ενώ τα μικροπλαστικά και οι αποφράξεις που προκάλεσαν απομακρύνθηκαν εντός ενός μήνα και οι περισσότερες γνωστικές συμπεριφορές των ποντικών επανήλθαν στο φυσιολογικό, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να σχετίζονται με νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ποντίκια εμφανίζουν πολύπλευρες ανωμαλίες στη ρύθμιση της νευροσυμπεριφοράς, οι οποίες μοιάζουν με καταθλιπτικές καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχές της ροής του αίματος στον εγκέφαλο», γράφουν οι ερευνητές.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να διερευνηθούν σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις αποφράξεις και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, με τους ερευνητές ωστόσο υπενθυμίζουν ότι ήδη ένα πλήθος μελετών έχει αναδείξει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των μικροπλαστικών και του κινδύνου ανάπτυξης διάφορων ασθενειών. «Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μικροπλαστικών σε νευρολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η καρδιαγγειακή υγεία είναι ανησυχητικές».

Διαβάστε επίσης

Μικροπλαστικά: O «αόρατος» εχθρός που απειλεί με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και υπογονιμότητα

Πόσα μικροπλαστικά εισπνέουμε όσο καθόμαστε στον καναπέ – Θα εκπλαγείτε

Εγκυμοσύνη: Μικροπλαστικά παντού, μέχρι τον πλακούντα – Ποια μωρά εκτίθενται περισσότερο