Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και χαριτωμένο μέλος εντάσσει το Αιγινήτειο Νοσοκομείο στο ενδονοσοκομειακό πρόγραμμα για την ψυχογενή ανορεξία. Πρόκειται για τον Βαγγέλη, έναν αξιαγάπητο σκύλο θεραπείας ράτσας Labradoodle, ο οποίος θα προσφέρει την πολύτιμη στήριξή του σε ασθενείς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Βαγγέλης, ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος θεραπείας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό dogtherapy, δεν είναι απλώς μια παρουσία στον χώρο – είναι μια πηγή χαράς, ανακούφισης και συναισθηματικής στήριξης για τους ασθενείς. Τη σημαντική αυτή προσθήκη ανέδειξε με ανάρτηση στο Facebook o κύριος Φραγκίσκος Γονιδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και του τμήματος Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα Dog Therapy και την Κωνσταντίνα Θανάσουλα για την πολύτιμη εθελοντική τους προσφορά, καθώς και στον καθηγητή και διευθυντή της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Στεφανή, για την αμέριστη υποστήριξη και ενθάρρυνση, που έκαναν δυνατή αυτή την ξεχωριστή προσθήκη στην ομάδα μας» προσθέτει στην ανάρτηση.

Όπως εξηγεί στο ygeiamou, στο ειδικό πρόγραμμα, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει 8 εβδομάδες, 3 ασθενείς θα παρακολουθήσουν εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 1,5 ώρας, μαζί με τον Βαγγέλη και την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδεύτριας και χειρίστριας σκύλων θεραπείας, Κωνσταντίνα Θανάσουλα. Ο Βαγγέλης χαρίζει επίσης ανακούφιση και στους ογκολογικούς ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ), αλλά και σε δομές για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Η πολύτιμη προσφορά 

Η θεραπευτική επαφή με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση και συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (Animal-Assisted Therapy) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση στις διατροφικές διαταραχές, ενισχύοντας την παρατήρηση και την έκφραση των ασθενών.

Η θεραπεία της ψυχογενούς ανορεξίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία (π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική), διατροφική αποκατάσταση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Οι θεραπείες με τη βοήθεια ζώων, όπως η Θεραπεία με τη βοήθεια Ζώου, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική μέθοδος, βοηθώντας τους ασθενείς να χτίσουν συναισθηματικές συνδέσεις και να μειώσουν το άγχος.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τον οργανισμό dogtherapy, η θεραπεία με την βοήθεια σκύλου χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, την Συναισθηματική Υποστήριξη και την Θεραπευτική Παρέμβαση με Σκύλο Θεραπείας. Στην Συναισθηματική Υποστήριξη πραγματοποιούνται επισκέψεις από τον Χειριστή Επισκέψεων (Visiting Handler) και τον Σκύλο Επισκέψεων (Visiting Dog) σε πλαίσια όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, δομές ηλικιωμένων, ειδικά σχολεία, τυπικά σχολεία, ορφανοτροφεία κ.ά. Σκοπός των επισκέψεων είναι η αλληλεπίδραση με τον σκύλο όπως να τον χαϊδέψουν, να τον ταΐσουν και να παίξουν μαζί του.

Αντίθετα, στην Θεραπευτική Παρέμβαση θέτονται συγκεκριμένοι θεραπευτικοί στόχοι. Ο σκύλος και ο χειριστής του καλούνται να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που στοχεύουν στην βελτίωση της δυσκολίας του ατόμου που θα συμμετέχει. Ο Χειριστής του σκύλου χρειάζεται να είναι επαγγελματίας υγείας, ψυχικής υγείας ή εκπαιδευτικός για να πραγματοποιεί Θεραπευτικές ή Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις με τον σκύλο του ή να συνεργαστεί με τον ειδικό που παρακολουθεί την πορεία του ατόμου.

Διαβάστε επίσης 

Σκύλοι: Αλλάζουν τις ζωές των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Σκύλος: Στο πλευρό μας σε 5 διαφορετικούς ρόλους

Σκύλοι – οδηγοί για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία