Η αυτοάνοση νόσος που σχετίζεται με καρκίνο του προστάτη – Έρευνα αποκαλύπτει

ΕΥΕΞΙΑ

Μια ανησυχητική σχέση ανάμεσα στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη αποκαλύπτει νεότερη έρευνα

ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ

Photo: iStock

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από ένα περίπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων και αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα, στρέφεται κατά του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας αυτοάνοσες νόσους, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια ανησυχητική σχέση των αυτοάνοσων νόσων με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος.

Η έρευνα αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα και ανησυχητική σχέση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του καρκίνου του προστάτη, μια σύνδεση που, αν και είναι ακόμη υπό διερεύνηση, εγείρει ερωτήματα για την ανάγκη ενίσχυσης των στρατηγικών πρόληψης και παρακολούθησης των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Medicine.

Ερευνητές από το Mindong Hospital, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Fujian στην Κίνα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτες γονιδιακής συσχέτισης για να ελέγξουν αν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ αυτών των νόσων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Μεντελιανής τυχαιοποίησης (Mendelian Randomization – MR).

Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν αν οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες γενετικής συσχέτισης και εφαρμογή της μεθόδου Mendelian Randomization για να διαπιστώσουν αν η σχέση αυτή είναι αιτιακή ή απλώς παρατηρητική.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, η γενετικά προβλεπόμενη ρευματοειδής αρθρίτιδα βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, με την ανάλυση να δείχνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ήταν 3.6% υψηλότερος στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ το στατιστικό διάστημα εμπιστοσύνης (από 1.022 έως 1.049) υποδεικνύει ότι η πραγματική σύνδεση βρίσκεται με μεγάλη βεβαιότητα κοντά στην παραπάνω εκτίμηση.

Αντίθετα, οι άλλες δύο ασθένειες που εξετάστηκαν, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AΣ), δεν παρουσίασαν καμία σημαντική συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση περιλάμβανε και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Παρόλα αυτά, η σχέση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του καρκίνου του προστάτη παρέμεινε σημαντική, ακόμη και μετά την προσαρμογή για αυτούς τους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα για καρκίνο του προστάτη. Η γενετική σχέση που βρέθηκε μεταξύ των δύο αυτών νόσων υποδεικνύει ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συστηματική εξέταση και παρακολούθηση αυτών των πασχόντων.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος προστάτη: Πρωτοποριακή θεραπεία με ατμό καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα – Αρκεί μία συνεδρία