Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μαζί με συνεργάτες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σε κάθε κομητεία των ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Public Health, αποκαλύπτοντας ότι οι πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 80 (ή παραπάνω) εξαρτώνται όλο και περισσότερο όχι μόνο από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και από το μορφωτικό τους επίπεδο.
Αναλύοντας αρχεία θανάτων και πληθυσμιακά δεδομένα για πάνω από 3.100 κομητείες μεταξύ 2000-2019, η ερευνητική ομάδα έφερε στο φως δραματικές ανισότητες. Το 2019, οι απόφοιτοι μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 84 ετών κατά μέσο όρο, ενώ εκείνοι που δεν ολοκλήρωσαν το λύκειο είχαν προσδόκιμο ζωής 73,5 χρόνια. Αυτή η διαφορά των 10,7 ετών αντιπροσωπεύει εμφανή άνοδο σε σύγκριση με τα 8,2 έτη που παρατηρήθηκαν το 2000.
«Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη τυπική εκπαίδευση συχνά μεταφράζεται σε καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας που ενέχουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία. Αυτό θέτει τους ανθρώπους σε πλεονεκτική θέση για να οικοδομήσουν μια υγιή ζωή και, όταν χρειάζεται, να λάβουν υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε η Laura Dwyer-Lindgren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια του IHME.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, ενώ οι απόφοιτοι κολεγίου είδαν το προσδόκιμο ζωής τους να αυξάνεται κατά 2,5 χρόνια κατά την περίοδο της μελέτης, οι Αμερικανοί χωρίς απολυτήριο λυκείου δεν σημείωσαν καμία αύξηση. Όσοι είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή απολυτήριο βρέθηκαν στο ενδιάμεσο, με μέτριες βελτιώσεις (μικρότερες του ενός έτους).
Επιπλέον, η γεωγραφία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας. Για παράδειγμα, στο κεντρικό Κολοράντο παρατηρήθηκε σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής σε όλα τα μορφωτικά επίπεδα, σε αντίθεση με τα τμήματα των νοτιοανατολικών πολιτειών, όπου το χάσμα μεταξύ των επιπέδων ήταν ιδιαίτερα έντονο.
Η στενή σχέση μεταξύ μορφωτικού επιπέδου και μακροζωίας πιθανόν οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες: η υψηλότερη εκπαίδευση οδηγεί συχνά σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής και σε συνθήκες διαβίωσης που είναι ευνοϊκές.
Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση εξασφαλίζει σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αποκαλύπτει, όμως, το πώς οι επιμορφωτικές ευκαιρίες -ή η έλλειψή τους -μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την επιβίωση ενός ατόμου. Καθώς οι ανισότητες συνεχίζουν να διευρύνονται, η αντιμετώπιση των κενών στην πρόσβαση και την ποιότητα της εκπαίδευσης ενδέχεται να είναι ο δρόμος προς τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής: Aναμένεται να αυξηθεί κατά πέντε χρόνια έως το 2050
Μακροζωία: Η συνταγή για μία μεγάλη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή αποτελείται από 4 υλικά
Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν