Ο άνδρας, που στην αρχή απευθύνθηκε στον οδοντίατρο για το πρόβλημά του, είχε πόνο στη γνάθο και ένιωθε ότι ο κάτω αριστερός του προγόμφιος ήταν χαλαρός. Ο οδοντίατρος, βλέποντας την κατάσταση, αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση ήταν να αφαιρεθεί το δόντι. Αν και αυτή η απόφαση ήταν σωστή για τα οδοντιατρικά δεδομένα, δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντίθετα, ο πόνος και το πρήξιμο στη γνάθο χειροτέρεψαν τις επόμενες εβδομάδες.
Ανησυχώντας για την πορεία της κατάστασης, ο άνδρας ξαναπήγε στον οδοντίατρο. Κατά την επόμενη επίσκεψη, του έγινε αξονική τομογραφία (CT scan), η οποία αποκάλυψε ότι υπήρχε ένας καρκινικός όγκος στη γνάθο του. Το σοκαριστικό ήταν ότι αυτός ο όγκος δεν ήταν πρωτογενής, αλλά μεταστατικός. Ο αρχικός όγκος βρισκόταν στον προστάτη. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με πρόσθετες εξετάσεις και αποκαλύφθηκε ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν εξαπλωθεί από τον προστάτη στα οστά της γνάθου. Αυτό είναι κάτι σπάνιο οπως αναφέρεται στην δημοσιοποίηση της σπάνιας περίπτωσης στο Australian Dental Journal, αλλά μπορεί να συμβεί όταν η κακοήθεια στον προστάτη δεν έχει διαγνωστεί εγκαίρως και η νεοπλασία εξελιχθεί.
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί που μελέτησαν την περίπτωση, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, τα λεμφαγγεία, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Η γνάθος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνηθισμένο σημείο για τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη, εντούτοις αποτελεί ευνοϊκό πεδίο για την ανάπτυξή του λόγω της έντονης αιμάτωσης της περιοχής.
Αυτή η περίπτωση τονίζει την ανάγκη τού να δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή σε συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται αθώα ή να θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Ο πόνος στη γνάθο ή η αίσθηση ενός δοντιού που είναι πιο χαλαρό, δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδίως στους ηλικιωμένους ασθενείς. Η σωστή διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.
Άλλα σημάδια καρκίνου του προστάτη που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι η ανάγκη για συχνή ούρηση και ειδικά τη νύχτα, η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, η αδύναμη ροή, το αίμα στα ούρα αλλά και και τα προβλήματα στυτικής λειτουργίας.
Οι γιατροί και οι οδοντίατροι συνιστούν να μην αμελούμε την παρακολούθηση οποιουδήποτε ασυνήθιστου συμπτώματος, ακόμα κι αν φαίνεται αρχικά ασήμαντο. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, όπως και άλλων μορφών καρκίνου, είναι επιτυχής όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση.
Καρκίνος Προστάτη: Η μη επεμβατική θεραπεία που εξασφαλίζει ίαση και ποιότητα ζωής
Υπερπλασία – Καρκίνος προστάτη: Η μέθοδος που διαφυλάσσει στύση και γονιμότητα
Καρκίνος Προστάτη: Το ρόφημα – σύμμαχος που αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης