Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία της σύγχρονης βιολογίας και ιατρικής, καθώς η επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία υπερβαίνει κατά πολύ την απλή λειτουργία της πέψης. Αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς – βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους – που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα. Η ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το μικροβίωμα επιτελεί πολλαπλές και κρίσιμες λειτουργίες, όπως:

Διατήρηση της ανοσοποιητικής ισορροπίας Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος εδράζεται στον εντερικό σωλήνα. Το μικροβίωμα επικοινωνεί με τα ανοσοκύτταρα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της φλεγμονής και στην προστασία από παθογόνους οργανισμούς.

Πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών Τα μικρόβια του εντέρου διασπούν φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν την υγεία του εντερικού τοιχώματος.

Παραγωγή βιταμινών και άλλων απαραίτητων μορίων Ορισμένα βακτήρια παράγουν βιταμίνες όπως η Β12, η Β7 (βιοτίνη) και η Κ2, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και του αίματος.

Ρύθμιση της διάθεσης και της υγείας του εγκεφάλου Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Το μικροβίωμα επηρεάζει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της διάθεσης και στην προστασία από διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Παθήσεις από τις οποίες μας προφυλάσσει ένα υγιές μικροβίωμα

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Παθήσεις όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα έχουν συνδεθεί με ανισορροπία στο μικροβίωμα. Η ενίσχυση του μικροβιώματος με προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο. Τα πρεβιοτικά είναι είδη φυτικών ινών που τροφοδοτούν τα προβιοτικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Βρίσκονται σε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι μπανάνες και τα όσπρια.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο και διάρροια, μέσα από τη ρύθμιση της εντερικής κινητικότητας και της ευαισθησίας του εντέρου.

Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο: Έρευνες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους και τον μεταβολισμό. Ένα ανισόρροπο μικροβίωμα μπορεί να συμβάλει στην αντοχή στην ινσουλίνη και στη φλεγμονή.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Παθήσεις όπως ο λύκος, ο διαβήτης τύπου 1 και η πολλαπλή σκλήρυνση συνδέονται με ανωμαλίες στο μικροβίωμα, καθώς επηρεάζει την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλεργίες και άσθμα: Ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα ενισχύει την ανοσολογική ανοχή, μειώνοντας την πιθανότητα υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού σε αλλεργιογόνα.

Καρκίνος: Ορισμένα μικρόβια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ η δυσβίωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου.

Γνωστικές διαταραχές: Παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και η διαταραχή αυτιστικού φάσματος σχετίζονται με αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, ενώ θεραπείες που στοχεύουν στη βελτίωσή του φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Πώς θα ενισχύσουμε το μικροβίωμά μας

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία του μικροβιώματος. Γι’ αυτό, φροντίστε να:

Προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εντάξτε και τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: Γιαούρτι, κεφίρ, ζυμωμένα τρόφιμα, σκόρδο και κρεμμύδι αποτελούν από τους καλύτερους συμμάχους για το μικροβίωμα του εντέρου.
Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη, καθώς αμφότερα μπορούν να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία.
Πάρτε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο, καθώς η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση.

Διαβάστε επίσης

Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Tι να κάνετε

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»

Κοιμάστε πλάι, μπρούμυτα ή ανάσκελα; Τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε στάση ύπνου