Η 36χρονη Zoe Gardner-Lawson, από το Bracknell στην Αγγλία, πήγε στον γιατρό της, τον περασμένο Αύγουστο, παραπονούμενη για έναν επίμονο πόνο χαμηλά στην πλάτη και της δόθηκαν δόθηκαν αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη. Όμως, αυτό που στην αρχή φάνηκε σαν μια απλή ενόχληση, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό – καρκίνος παχέος εντέρου σταδίου 4.
Η Zoe, μητέρα τριών παιδιών, αφού πέρασε αυτή τη σοκαριστική περιπέτεια υγείας, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της και να προειδοποιήσει για τα κρυφά σημάδια του καρκίνου, που συχνά παραβλέπουμε. Και το πιο σημαντικό μήνυμα που μεταφέρει είναι πως, αν νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε.
Ο πόνος που δεν πρόσεξαν
Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο, όταν η Zoe ένιωσε έναν συνεχόμενο, αμβλύ πόνο στην πλάτη. Στην αρχή, πήγε στον οικογενειακό της γιατρό, ο οποίος της συνταγογράφησε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει πιθανή ουρολοίμωξη. Παρά την επιδείνωση του πόνου, της δόθηκαν επιπλέον αντιβιοτικά, χωρίς να διερευνηθεί περαιτέρω η αιτία των συμπτωμάτων.
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, όταν ο πόνος είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά και την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι, η Zoe βρέθηκε στα επείγοντα. Αρχικά οι εξετάσεις έδειξαν την πιθανότητα νεφρολιθίασης, αλλά μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι η αιτία ήταν πολύ πιο σοβαρή: ένας όγκος 5 εκατοστών στο παχύ έντερο, με μεταστάσεις στο ήπαρ και τους περιοχικούς λεμφαδένες του στομάχου.
Η Zoe διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4. Η διάγνωση ήταν σοκαριστική, καθώς η γυναίκα είχε περάσει μήνες νοσώντας και αγνοώντας την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της. Η Zoe αναφέρει ότι ακολουθεί εντατική θεραπεία και ότι βρίσκεται στην πέμπτη φάση χημειοθεραπείας, ελπίζοντας ο οργανισμός της να ανταποκριθεί θετικά και να μπορέσει να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν υπολειπόμενοι όγκοι.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Σοκάρει η καθυστέρηση με την οποία διαγνώστηκε η Zoe. Όπως δήλωσε οι γιατροί της είπαν ότι μπορεί να ζούσε με τον όγκο για έως και τέσσερα χρόνια πριν τη διάγνωση και «αυτό είναι τρομακτικό».
Η Zoe πιστεύει ακράδαντα ότι αν είχε υποβληθεί νωρίτερα σε μια διαγνωστική εξέταση κοπράνων – το γνωστό σελφ τεστ που μοιράστηκε πρόσφατα από τα φαρμακεία της χώρας μας στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – ο καρκίνος θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί νωρίτερα. Οι δικαιούχοι το προγράμματος στην Ελλάδα είναι τα άτομα ηλικίας 50-69 ετών και στην Αγγλία τα άτομα ηλικίας 60-74 ετών. Για την 36χρονη Βρετανίδα ωστόσο το ιδανικό είναι να μειωθεί το ηλικιακό όριο στα 30 ή ακόμη και τα 25.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και την τρίτη συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία συχνά εξαρτώνται από το στάδιο και τη θέση του καρκίνου στο έντερο. Ενδεικτικά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες
-Επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
-Αλλαγές στη συχνότητα ή τη μορφή των κοπράνων (στενά κόπρανα, αλλαγή στο χρώμα).
Αιμορραγία
-Αίμα στα κόπρανα (μπορεί να είναι κόκκινο ή σκούρο/μαύρο).
-Αναιμία λόγω απώλειας αίματος, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση ή αδυναμία.
Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
-Κράμπες ή πρήξιμο στην κοιλιά.
-Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την κένωση.
Απώλεια βάρους
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή τη φυσική δραστηριότητα.
Κόπωση και αδυναμία
-Εξάντληση που δεν βελτιώνεται με ξεκούραση.
Αίσθημα γεμάτης κοιλιάς
-Αίσθηση φουσκώματος ή πίεσης, ακόμη και μετά από μικρή κατανάλωση τροφής.
Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό αν παρατηρήσετε συνεχόμενα συμπτώματα για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αίμα στα κόπρανα ή άλλα σημάδια αιμορραγίας, έντονη αδυναμία ή αναιμία χωρίς εμφανή αιτία.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε σοβαρές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στη θεραπεία, γι’ αυτό μην αμελείτε τα σημάδια του σώματός σας.
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι 45ρηδες
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά σε νέους – Ο ειδικός εξηγεί