Το πλαστικό βρίσκεται πλέον παντού: από τις συσκευασίες φαγητού μέχρι τα ρούχα και τα σεντόνια μας. Κοινώς, είναι πρακτικά αδύνατον να το αποφύγουμε. Θα μπορούσαμε, όμως, έστω και λίγο να ελαττώσουμε τη χρήση του και την έκθεσή μας σε αυτό. Γιατί, εκτός από το περιβάλλον, επηρεάζει και την υγεία μας.

Διαφορετικές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι μικροσκοπικά κομμάτια από τα καθημερινά προϊόντα, τα μικροπλαστικά, μπορούν να καταλήξουν στο σώμα, φτάνοντας στον εγκέφαλο, στα αναπαραγωγικά όργανα και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στις ουσίες που υπάρχουν στα πλαστικά αντικείμενα. Ένα παράδειγμα είναι το χλωριούχο πολυβινύλιο, που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων, το οποίο περιέχει φθαλικές ενώσεις, χημικά που το κάνουν πιο μαλακό. Αυτές οι ουσίες, μαζί με τις δυσφαινόλες και τα PFAS –τα παντοτινά χημικά– είναι επικίνδυνες γιατί επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγή. Οι ορμόνες, που είναι βασικό μέρος αυτού του συστήματος, λειτουργούν σαν «αγωγοί επικοινωνίας» για τον οργανισμό.

Παρακάτω, η Δρ. Faith Coleman, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, προτείνει πέντε τρόπους για να αποφύγουμε την επαφή μας με αυτές τις επικίνδυνες ουσίες και να φροντίσουμε την υγεία μας.

Μειώστε τις κονσέρβες 

Η δισφαινόλη Α (BPA) ήταν μια χημική ουσία που χρησιμοποιούνταν ευρέως σε κονσέρβες, καπάκια και συσκευασίες τροφίμων. Αν και σήμερα δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία των περισσότερων προϊόντων, όπως ο τόνος, τα αναψυκτικά και οι ντομάτες, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται περίπου στο 5% των περιπτώσεων, ίσως και περισσότερο. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε αν οι αντικαταστάτες της BPA είναι πιο ασφαλείς. Ένα από τα πιο συνηθισμένα υποκατάστατα, η δισφαινόλη S (BPS), αποδεικνύεται εξίσου τοξική με την BPA και έχει ήδη αποδειχθεί ότι μολύνει το περιβάλλον.

Αποφύγετε τη θερμότητα και τα σκληρά καθαριστικά στα πλαστικά δοχεία 

Η ένδειξη «ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων και πλυντήριο πιάτων» σε πλαστικά αντικείμενα σημαίνει ότι το δοχείο δεν θα παραμορφωθεί σοβαρά. Ωστόσο, σε μικροσκοπικό επίπεδο, το πλαστικό μπορεί να έχει φθορές. Αυτές οι φθορές επιτρέπουν τη διαρροή χημικών ουσιών ή μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού στο φαγητό, το οποίο στη συνέχεια καταναλώνουμε. Αν ένα πλαστικό αντικείμενο, όπως μια σανίδα κοπής, είναι χαραγμένο, θα πρέπει να πετιέται, καθώς οι ρωγμές αυτές αυξάνουν τη διαρροή χημικών ουσιών στο φαγητό.

Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά με σφραγίδα ένδειξης 3, 6 και 7

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί στο κάτω μέρος κάθε πλαστικού αντικειμένου (από το 1 έως το 7). Τα πλαστικά με τον αριθμό 3 περιέχουν χλωριούχο πολυβινύλιο, στο οποίο συνήθως προστίθεται φθαλικός εστέρας. Οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως πρόωρες γεννήσεις, πρόωρους θανάτους, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα, αναπαραγωγικά προβλήματα και παιδική παχυσαρκία.

Αντίστοιχα, ο αριθμός 6 αναφέρεται στην πολυστερίνη. Το πρόβλημα είναι το στυρένιο, μια ουσία που μπορεί να αποσπαστεί από την πολυστερίνη και είναι ισχυρό καρκινογόνο. Τέλος, ο αριθμός 7 περιλαμβάνει διάφορους τύπους πλαστικών, καθιστώντας τα ασαφή για τον καταναλωτή. Όσον αφορά τα μπουκάλια μιας χρήσης, αυτά θα πρέπει να ανακυκλώνονται μετά την πρώτη χρήση, καθώς δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν στο χρόνο και η επαναλαμβανόμενη χρήση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χημικής και βακτηριακής μόλυνσης.

Επιλέξτε ασφαλή μαγειρικά σκεύη

Αποφύγετε τα αντικολλητικά σκεύη που περιέχουν PFAS, χημικές ουσίες που μολύνουν το νερό. Προτιμήστε μαγειρικά σκεύη από ατσάλι ή χυτοσίδηρο.

Περιορίστε τη σκόνη

Φροντίστε να σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιώντας φίλτρο HEPA. Αντίστοιχα, χρησιμοποιήστε υγρή σφουγγαρίστρα για να μειώσετε τα σωματίδια σκόνης, που συχνά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες. Το φιλτράρισμα του αέρα θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει, μειώνοντας παράλληλα βακτήρια ή ιούς, όπως αυτούς που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Νερό βρύσης ή από πλαστικό μπουκάλι; Ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα μικροπλαστικά

SOS για τη γονιμότητα: Επικίνδυνα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν και στην «ευαίσθητη» ανδρική περιοχή

Μικροπλαστικά παντού: Σε τρόφιμα, κρεατικά, μπουκάλια – Προβληματισμό γεννά ο εντοπισμός τους και στον πλακούντα