Η ποιότητα του ύπνου, και ειδικότερα εάν αναπνέουμε σωστά κατά τη διάρκειά του, θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία της μνήμης, αποδεικνύει νεότερη μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη την περιοχή του ιππόκαμπου, που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη σκέψη.

Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο περιλαμβάνει διαφορετικές καταστάσεις υγείας, όπως το ροχαλητό και την υπνική άπνοια. Στην τελευταία, η αναπνοή διακόπτεται για πέντε ή και περισσότερες φορές την ώρα. Όταν η αναπνοή σταματά, μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα οξυγόνου, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη διαταραχή συμβάλλει σε καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και ηπατική νόσο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν αλλαγές στα βαθιά τμήματα του εγκεφάλου, τη λευκή ουσία, ένα κοινό εύρημα μειωμένης υγείας του εγκεφάλου που αναπτύσσεται με την ηλικία.

«Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβλήματα ύπνου και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν συνδεθεί με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ άλλες έχουν βρει σύνδεση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alberto R. Ramos, MD, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Τόσο η συρρίκνωση του εγκεφάλου όσο και η ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορούν να βλάψουν τη μνήμη και τη σκέψη διαταράσσοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η μελέτη μας εξέτασε τους Λατινοαμερικανούς, οι οποίοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους λευκούς» διευκρίνισε.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο

Η μελέτη εξέτασε 2.667 Λατινοαμερικανούς με μέση ηλικία 68 ετών. Στην αρχή της μελέτης, κάθε συμμετέχοντας έλαβε ένα τεστ ύπνου που θα το έκανε στο σπίτι, το οποίο μετρούσε πόσο συχνά είχαν άπνοιες, αλλά και πόσο συχνά είχαν αργή ή ρηχή αναπνοή, τις λεγόμενες υπόπνοιες. Έπειτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις διαταραχές ύπνου που παρουσίαζαν. Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν όσοι είχαν λιγότερες από πέντε διαταραχές ανά ώρα ή δεν αντιμετώπιζαν καθόλου προβλήματα ύπνου. Στη δεύτερη κατηγορία εντάχθηκαν όσοι παρουσίαζαν πέντε έως 15 διαταραχές ανά ώρα, χαρακτηρίζοντας τα προβλήματά τους ως ήπια. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία βρέθηκαν όσοι είχαν περισσότερες από 15 διαταραχές ανά ώρα, δηλαδή μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ύπνου. Συνολικά, το 56% των συμμετεχόντων δεν είχε προβλήματα ύπνου, το 28% παρουσίαζε ήπια προβλήματα, ενώ το 16% αντιμετώπιζε μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ύπνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τη σύνδεση αυτών των επιπέδων με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δέκα χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου για να μετρηθεί ο όγκος του εγκεφάλου και οι υπερεντάσεις της λευκής ουσίας, δηλαδή περιοχές όπου ο εγκεφαλικός ιστός είχε υποστεί βλάβες.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ασφάλιση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με τα περισσότερα προβλήματα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο 0,24 κυβικά εκατοστά μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσίαζαν διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, κάθε επιπλέον διαταραχή ύπνου συνδεόταν με αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου κατά 0,006 κυβικά εκατοστά.

Παρατήρησαν, επίσης, ότι χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου σχετίζονταν με αυξημένο όγκο στον ιππόκαμπο και μεγαλύτερες υπερπυκνότητες στη λευκή ουσία. «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της γήρανσης του εγκεφάλου και δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες μελέτες που να παρακολουθούν άτομα που ξεκινούν από τη μέση ηλικία ή νωρίτερα», δήλωσε ο Δρ. Ramos. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια, επηρεάζουν τον όγκο του εγκεφάλου είναι κρίσιμη», τόνισε ο Δρ. Ramos, «καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, ιδιαίτερα για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Αυπνία: Οκτώ καίρια ερωτήματα για τις διαταραχές ύπνου – Απαντά ο ειδικός γιατρός ύπνου – πνευμονολόγος

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Διπλάσιος ο κίνδυνος αυτής της αναπνευστικής πάθησης

Ροχαλητό: Πόσο επικίνδυνο είναι – Το σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει