Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μία από τις συχνές καταστάσεις που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιο πόνο. Επίσης πολλοί ασθενείς παραμένουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, γεγονός που έχει επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (University of South Australia) αποκαλύπτει ένα αναπάντεχο και απλό «μυστικό» για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο: την υγιεινή διατροφή.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους, της διατροφής και του χρόνιου πόνου, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα πόνου, ειδικά στις γυναίκες. Είναι ενδιαφέρον ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους των ατόμων, κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμα και όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι – και είναι πιο ευάλωτοι στο χρόνιο πόνο – μπορούν να επωφεληθούν από μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση των τροφών που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) συνδέθηκε με λιγότερο πόνο και καλύτερη φυσική κατάσταση και λειτουργικότητα, κάτι που αφορά και τον γενικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους. Η Sue Ward, PhD ερευνήτρια και υπεύθυνη της μελέτης, ανέφερε: «Στην έρευνά μας, η μεγαλύτερη κατανάλωση των τροφών της βάσης της διατροφικής πυραμίδας σχετίστηκε με λιγότερο πόνο, και αυτό συνέβη ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες παρουσίασαν πιο έντονη βελτίωση όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο συγκριτικά με τους άντρες, όταν ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Η Ward προσθέτει ότι «η συσχέτιση αυτή ήταν λιγότερο έντονη στους άντρες», κάτι που δείχνει πως η διατροφή μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα.

Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν μια νέα προοπτική στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, καθώς αποδεικνύεται ότι η διατροφή μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχό του. Ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, στις οποίες αποδίδεται και παυσίπονη δράση. Όπως σημειώνει η Ward, «είναι ευρέως γνωστό ότι η σωστή διατροφή είναι καλή για την υγεία και την ευεξία, αλλά το να γνωρίζει κάποιος ότι απλές αλλαγές στη διατροφή του μπορούν να μειώσουν τον χρόνιο πόνο, μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή του».

Η μελέτη αυτή τονίζει τη σημασία της ποιότητας της διατροφής στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο και προσφέρει μια προσιτή και οικονομική λύση για εκατομμύρια ανθρώπους που ταλαιπωρούνται. Η Sue Ward καταλήγει: «Η υγιεινή διατροφή είναι μια προσιτή, οικονομική και αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση και τη μείωση του πόνου».

Μελλοντικά, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο ότι η σωστή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Διαβάστε επίσης

Χρόνιος πόνος: Ο ένας στους τρεις υποφέρει καθημερινά – Οι λύσεις που επιλέγονται

Χρόνιος πόνος: Το νέο παυσίπονο που θα δώσει λύση

Χρόνιος πόνος: Νέα τοπική θεραπεία καταπολεμά τη φλεγμονή και ανακουφίζει