Βάρος, κιλά, αδυνάτισμα, ζυγαριά…Έννοιες που απασχολούν τους ανθρώπους διαχρονικά. Όσο ο αριθμός στη ζυγαριά αυξάνεται, όσο δεν δείχνει το επιθυμητό, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε διάφορα μέσα και μεθόδους για να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. Κι ενώ ο στόχος για ένα υγιές βάρος είναι καλός και προστατευτικός για τη συνολική υγεία, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι απαραίτητος για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.
Κι όμως, πρόσφατη αμερικανική δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες αποκαλύπτει ότι οι στόχοι των ανθρώπων για απώλεια βάρους απέχουν σημαντικά απ’ ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μέσος άνθρωπος δε θέλει απλώς να χάσει μερικά κιλά, αλλά έναν επιβλητικό αριθμό της τάξης των 13 κιλών! Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα (81%) επιθυμεί να χάσει βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αν και οι περισσότεροι (79%) αναγνωρίζουν ότι η επίτευξη και η διατήρηση της απώλειας βάρους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση.
Ένας κύκλος δοκιμών και απογοητεύσεων
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος 3 φορές τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας στους πέντε (21%) έχει δοκιμάσει τουλάχιστον 5 διαφορετικές προσεγγίσεις, στρεφόμενος συχνά σε γρήγορες λύσεις, όπως οι δίαιτες της μόδας (44%). Περισσότεροι από τους μισούς, επιπλέον, παραδέχθηκαν ότι θα έδιναν προτεραιότητα στην απώλεια βάρους «με κάθε μέσο» (51%), γεγονός που αντανακλά τη συναισθηματική βαρύτητα που συνοδεύει την προσπάθειά τους.
Το 24% των ερωτηθέντων, μάλιστα, περιέγραψε την απώλεια βάρους ως πιο επιβαρυντική συναισθηματικά ακόμη κι από έναν χωρισμό, ενώ το 19% την κατέταξε ως πιο δύσκολα διαχειρίσμη από μια μετακόμιση ή τη διαχείριση των οικονομικών. Όπως είναι αναμενόμενο, η έλλειψη προόδου αφήνει το 74% απογοητευμένο, ενώ πάνω από το 37% αναφέρει ότι αισθάνεται αβεβαιότητα ή απαισιοδοξία σχετικά με το αν μπορεί να επιτύχει μόνιμα αποτελέσματα.
Ο ρόλος των φαρμάκων
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους κερδίζουν έδαφος ως μέρος της λύσης, με το 55% των ερωτηθέντων να γνωρίζει αυτές τις επιλογές και το 38% να τις έχει χρησιμοποιήσει. Ενώ το 31% ανέφερε επιτυχία με τη φαρμακευτική αγωγή, εμπόδια όπως το κόστος (56%) και η διαθεσιμότητα (34%) περιορίζουν την ευρύτερη πρόσβαση. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν – το 65% πιστεύει ότι οι θεραπείες αυτές είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
«Ενώ τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Μια ισορροπημένη προσέγγιση, που ενσωματώνει τη διατροφή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα», επεσήμανε ο Dan Chard, διευθύνων σύμβουλος της Medifast.
Το κλειδί για μακροπρόθεσμη επιτυχία
Το 73% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η συνεπής προσπάθεια αποδίδει πιο μόνιμα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι δείχνουν πρόθυμοι να υιοθετήσουν την υγιεινή διατροφή (73%), την τακτική άσκηση (72%) και τις καλύτερες συνήθειες ύπνου (55%) για να επιτύχουν τους στόχους τους.
H δρ. Satya Jonnalagadda, αντιπρόεδρος επιστημονικών και κλινικών υποθέσεων της Medifast, υπογράμμισε τη σημασία των σταδιακών, διαχειρίσιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής: «Η έρευνα δείχνει ότι η συνεπής προσπάθεια και η εστίαση στις αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής συμβάλλουν σε πιο θετικά αποτελέσματα από ό,τι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις. Το θέμα είναι να γίνει ο υγιεινός τρόπος ζωής ένα διαισθητικό μέρος της ζωής κι όχι ένα επαχθές καθήκον».
Είτε ο στόχος είναι 10 είτε 29 κιλά, ο δρόμος προς την επιτυχία βρίσκεται στην ισορροπία, την υπομονή και την επιμονή. Επομένως, για όσους θέτουν τολμηρούς στόχους, το μήνυμα είναι σαφές: H αλλαγή με διάρκεια στο χρόνο προέρχεται από κάτι περισσότερο από τα φάρμακα ή τις γρήγορες λύσεις – πρόκειται για τη μετατροπή των καθημερινών συνηθειών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Αδυνάτισμα: Ποιο είναι το νέο φάρμακο που μπλοκάρει 3 εστίες λίπους στον οργανισμό
Παχυσαρκία: 15 νέα φάρμακα για την καταπολέμησή της που αλλάζουν τον κόσμο