Ραγδαία επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι Έλληνες μετεωρολόγοι για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, αναμένονται κρύο και χιονοπτώσεις από την Παρασκευή στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, με άλλους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας και «ψυχρή λίμνη» μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο επερχόμενος μίνι χιονιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από ευπαθείς ομάδες, ιδίως άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη· τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» επισημαίνει η Joanne Whitmore, νοσηλεύτρια από το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (British Heart Foundation – BHF).
Ο αυξημένος κίνδυνος, εξηγούν ειδικοί από το πεδίο της υγείας, προκύπτει από τον συνδυασμό της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας με την αλλαγή στον τρόπο ζωής κατά τους κρύους μήνες. Με στόχο την προστασία ανθρώπων με εύθραυστη καρδιαγγειακή υγεία, μίλησαν στον Independent για όσα πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν τις ημέρες του ψύχους.
Πώς επηρεάζει το κρύο την καρδιά
Η επίδραση της ψυχρής θερμοκρασίας στο σώμα αποτυπώνεται στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. «Όταν κρυώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και τα δάχτυλα συστέλλονται, ώστε να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα» εξηγεί η Julie Ward, νοσηλεύτρια καρδιολογική κλινικής στο BFH. «Η συστολή αυτή όμως αυξάνει την πίεση στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να διοχετεύσει αίμα στο σώμα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση».
Επιπλέον, το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης καθώς «οι παράγοντες πήξης τους αίματος αρχίζουν να συνεργάζονται εντονότερα και, ταυτόχρονα, οι αντιπηκτικοί παράγοντες, που προλαμβάνουν ον σχηματισμό θρόμβων, υποχωρούν. Όλα αυτά καθιστούν πιο πιθανό ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», σύμφωνα με τη Ward.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες στις χαμηλές θερμοκρασίες. «Οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους συγκριτικά με τους πιο νέους ανθρώπους και συχνά έχουν κάποια κατάσταση υγείας, όπως υπέρταση ή αθηροσκλήρωση, που καθιστούν το καρδιαγγειακό τους σύστημα πιο ευάλωτο» τονίζει ο Δρ Chun Tang, γενικός ιατρός στο Pall Mall Medical.
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για άτομα με καρδιακές παθήσεις, όπως στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η καρδιά τους έχει μικρότερα περιθώρια για επιπλέον επιβάρυνση. «Το κρύο μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στις φραγμένες αρτηρίες, προκαλώντας επιδείνωση των συμπτωμάτων ή και καρδιακά επεισόδια» επισημαίνει ο Δρ Andrew Jordan, καρδιολόγος στο Nuffield Health Bournemouth Hospital.
Τέσσερα tips για την καρδιά
Για να μειώσετε τους κινδύνους και να προστατεύσετε την καρδιά σας κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ειδικοί συνιστούν:
- Ντυθείτε ζεστά: «Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων και χρησιμοποιήστε κασκόλ για να καλύψετε το στόμα σας, ζεσταίνοντας τον αέρα πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες», σύμφωνα με τον Δρ. Tang.
- Φάτε ζεστά και υγιεινά: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, όπως σούπες, μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία και τη ροή του αίματος σε καλή κατάσταση.
- Άσκηση σε εσωτερικούς χώρους: «Η ήπια άσκηση μέσα στο σπίτι μπορεί να διατηρήσει την κυκλοφορία εύρυθμη χωρίς να υπερφορτώνεται η καρδιά» τονίζει ο Dr. Tang και προειδοποιεί: «Αποφύγετε την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός αν είστε καλά προετοιμασμένοι και κάνετε τακτικά διαλείμματα».
- Μην αγνοείτε τα συμπτώματα: Εάν παρατηρήσετε πόνους στο στήθος, έντονη κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό.
Χειμώνας: Τέσσερα προβλήματα υγείας που «ξυπνά» το κρύο
Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες
Κρύο: Τα θετικά και τα αρνητικά του για τον οργανισμό μας