Οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν διαφορετικά μοτίβα ύπνου από τους άντρες , όπως δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Ειδικότερα, οι γυναίκες είναι εκείνες που κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά μέσα στη νύχτα, ενώ ο χρόνος του ύπνου αποκατάστασης είναι σημαντικά μικρότερος.

Παρότι τα πειράματα των ερευνητών πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, έχουν προεκτάσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό: «Στους ανθρώπους, οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικά πρότυπα ύπνου, τα οποία συχνά αποδίδονται σε παράγοντες του τρόπου ζωής και σε ρόλους φροντίδας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Rachel Rowe, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας και πρόσθεσε: «τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι βιολογικοί παράγοντες ενδέχεται να διαδραματίζουν ουσιαστικότερο ρόλο στην ώθηση αυτών των διαφορών στη διάρκεια και ποσότητα ύπνου από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως».

Το ερευνητικό πεδίο του ύπνου ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες μελέτες σε ζώα να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος – και πώς αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν τον ύπνο. Εντούτοις, αρκετές από αυτές τις μελέτες είναι ελλιπείς, λόγω υποεκπροσώπησης του γυναικείου φύλου.

Το θηλυκό γένος κάνει τη διαφορά

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ειδικά κλουβιά με υπερευαίσθητους αισθητήρες κίνησης για να αξιολογήσουν τα πρότυπα ύπνου 267 ερευνητικών ποντικιών. Παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια κοιμήθηκαν συνολικά περίπου 670 λεπτά ανά 24ωρο (περίπου μία ώρα περισσότερο από τα θηλυκά ποντίκια) και αυτός ο επιπλέον ύπνος ήταν ύπνος μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM), δηλαδή αποκαταστατικός ύπνος.

Αναφερόμενοι οι επιστήμονες στον διαταραγμένο γυναικείο ύπνο, εξηγούν ότι «από βιολογικής άποψης, τα θηλυκά είναι σχεδιασμένα να είναι πιο ευαίσθητα στο περιβάλλον τους και να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν χρειάζεται, επειδή συνήθως αυτά φροντίζουν τα παιδιά τους. Εάν τα θηλυκά κοιμόντουσαν τόσο βαθιά όσο τα αρσενικά, δεν θα εξελισσόμασταν ως είδος».

Πιο συγκεκριμένα, οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη (η οποία προάγει την εγρήγορση) και οι ορμόνες του φύλου πιθανώς παίζουν καίριο ρόλο. Λόγου χάρη, οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν περισσότερες διαταραχές ύπνου κατά την περίοδο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η γυναικεία ανάγκη για ύπνο είναι εγγενώς μικρότερη από αυτή των αντρών.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περισσότερη έρευνα για τις υποκείμενες βιολογικές διαφορές στα πρότυπα του ύπνου, εξαλείφοντας και την προκατάληψη λόγω φύλου. Γι’ αυτό, ενθαρρύνουν τους ερευνητές να συμπεριλάβουν και τα δύο φύλα εξίσου όταν είναι δυνατόν, να αναλύουν τα δεδομένα για τα αρσενικά και τα θηλυκά ξεχωριστά και να επαναξιολογούν προηγούμενες μελέτες που υποεκπροσώπησαν τα θηλυκά υποκείμενα.

Διαβάστε επίσης:

Είμαστε φτιαγμένοι για να κοιμόμαστε μαζί ή χώρια; Δύο επιστήμονες απαντούν και δικαιολογούν πολλά! 

Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος

Κλείνετε τα παντζούρια όταν πέφτετε για ύπνο; Από την απάντησή σας εξαρτάται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου