Την ελπίδα για ευρύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου αναγεννά ένα καινοτόμο εργαλείο που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος, που κοστίζει ελάχιστα δολάρια, είναι ικανή να ανιχνεύει δείκτες καρκίνου σε δείγματα αίματος με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ευαισθησία, εξέλιξη που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και να μεταμορφώσει τη διαχείριση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μόνο το 2020, ανιχνεύθηκαν περίπου 19,31 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και σημειώθηκαν 10 εκατομμύρια θάνατοι. Η έρευνα για την πιο αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπισή του βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Τα ανεπτυγμένα έθνη επωφελούνται από την τεχνολογία αιχμής για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Ωστόσο, περιοχές με περιορισμένους πόρους αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην έγκαιρη ανίχνευση, γεγονός που συχνά οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτή η ανισότητα στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για οικονομικά προσιτές και αποτελεσματικές διαγνωστικές επιλογές.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lab on a Chip, περιγράφει λεπτομερώς πώς αυτή η καινοτόμος συσκευή συνδυάζει απλά υλικά, όπως το χαρτί και το πλαστικό, για να παράξει ένα αποτελεσματικό, φθηνό διαγνωστικό εργαλείο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, που απαιτούν προηγμένο εργαστηριακό εξοπλισμό, αυτή η συσκευή είναι εύκολη στη χρήση, φορητή και δυνητικά σωτήρια, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή προσβασιμότητα σε υγειονομική περίθαλψη. «Είναι χαμηλού κόστους και αρκετά ευαίσθητη, γεγονός που θα καταστήσει την ακριβή διάγνωση ασθενειών προσιτή σε όλους», δήλωσε ο δρ. XiuJun (James) Li, καθηγητής χημείας και βιοχημείας του UTEP.

Πώς λειτουργεί η συσκευή PiPP

Η νέα συσκευή, γνωστή ως PiPP, συνδυάζει την απορροφητικότητα του χαρτιού με μια δομημένη πλαστική βάση και μπορεί να ανιχνεύσει πολλαπλούς καρκινικούς δείκτες από μία μόνο σταγόνα αίματος. Επικεντρώνεται, συγκεκριμένα, στην ανίχνευση δύο βασικών καρκινικών δεικτών: Του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο αίμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τα πρώιμα στάδια του καρκίνου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους με τις συμβατικές μεθόδους εξέτασης. Η συσκευή PiPP, ωστόσο, είναι ικανή να ανιχνεύσει αυτούς τους δείκτες με 10 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία, παρέχοντας σημαντικό πλεονέκτημα στην έγκαιρη διάγνωση.

Χρησιμοποιώντας χαρτί χρωματογραφίας -ένα υλικό παρόμοιο με φίλτρο καφέ- μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πλαστικό πλαίσιο, η συσκευή PiPP χρειάζεται μόνο ένα μικρό δείγμα αίματος. Ένας συνηθισμένος σαρωτής ή μια κάμερα smartphone μπορεί να διαβάσει τα αποτελέσματα, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε μόλις 1 ώρα, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους διάγνωσης σε σχέση με την παραδοσιακή αναμονή 16 ωρών για παρόμοιες εξετάσεις.

Οικονομικά αποδοτικό, επαναχρησιμοποιούμενο και ιδανικό για μέρη με περιορισμένους πόρους

Σχεδιασμένο με γνώμονα την οικονομική προσιτότητα και την πολλαπλή χρήση, το εργαλείο PiPP είναι κατάλληλο για κλινικές με περιορισμένους πόρους. Το πλαστικό της πλαίσιο είναι επαναχρησιμοποιούμενο, καθώς χρειάζεται μόνο ένα νέο ένθετο χαρτιού για κάθε εξέταση, γεγονός που μειώνει τα απόβλητα και το κόστος. Αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε υποβαθμισμένες περιοχές μπορούν να προσφέρουν τακτικές εξετάσεις, με ελάχιστο κόστος συγκριτικά με τις συμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις.

«Η καινοτομία του δρ. XiuJun Li βελτιώνει σημαντικά τα διαγνωστικά σημεία περίθαλψης, μειώνοντας τους χρόνους ανίχνευσης και την ανάγκη για δαπανηρά εργαλεία. Αυτό την καθιστά ιδανική για περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων, γεγονός που θα βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση και θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τον καρκίνο», δήλωσε ο δρ. Robert Kirken, κοσμήτορας του Κολλεγίου Επιστημών στο UTEP.

Πριν γίνει ευρέως διαθέσιμη, η συσκευή PiPP πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές κλινικές δοκιμές, για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία της. Παρ’ όλο που η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η δυνατότητα αυτής της συσκευής να παρέχει τη διάγνωση του καρκίνου και να σώσει ζωές την καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο στον αγώνα κατά του καρκίνου. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν αυτή την τεχνολογία, το PiPP μπορεί σύντομα να προσφέρει μια προσιτή λύση για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Ευθύνεται η ποδηλασία για τη νόσο του Ολυμπιονίκη Chris Hoy; Οι ειδικοί απαντούν

Ανησυχητικά επίπεδα καρκινογόνου βενζολίου εντοπίστηκαν σε προϊόντα ακμής – Τι έδειξε η έρευνα

Καρκίνος: Μια υπερδραστήρια πρωτεΐνη ένοχη για το 75% των περιστατικών – Η ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες