*Γράφει ο Νικόλαος Κούγκας, Ρευματολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Δ’ ΠΠ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Ο κύριος Νικόλαος Κούγκας Ρευματολόγος

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα που ανήκει σε μια κατηγορία νοσημάτων με κοινά κλινικά χαρακτηριστικά, τις σπονδυλοαρθρίτιδες. Οι κύριες εκδηλώσεις του νοσήματος αφορούν στη σπονδυλική στήλη και εμφανίζονται με πόνο και δυσκαμψία, πιο συχνά στη λεκάνη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές, όπως ο αυχένας και η ράχη.

Τα συμπτώματα αυτά τυπικά είναι πιο έντονα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας (αφυπνίζοντας συχνά τον ασθενή) και συνήθως βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται στην ανάπαυση. Εκτός, όμως, από την προσβολή της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν και άλλα ενοχλήματα από το μυοσκελετικό σύστημα, που είναι η αρθρίτιδα και η ενθεσίτιδα, η φλεγμονή των ενθέσεων, που είναι τα σημεία σύνδεσης τενόντων και συνδέσμων στα οστά.

Εκτός, όμως, από τα συμπτώματα του μυοσκελετικού, οι ασθενείς εμφανίζουν ενοχλήματα και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, και κυρίως στο δέρμα, τους οφθαλμούς και το έντερο. Η ΑΣ είναι ένα νόσημα που κατεξοχήν ξεκινάει σε νεανική ηλικία. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, εκτός από τον χρόνιο πόνο, θα οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς και, αναπόφευκτα, σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη, με την έναρξη ύποπτων συμπτωμάτων, στον ειδικό ιατρό, που είναι ο ρευματολόγος. Πλέον, με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ρευματολογίας, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν άριστη πρόγνωση, καταφέρνοντας να ζουν ελεύθεροι συμπτωμάτων και προβλημάτων στην καθημερινότητά τους.

Η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι και αυτή μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, που ανήκει στις Σπονδυλοαρθρίτιδες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια χρόνια αυτοάνοση δερματική νόσο, την ψωρίαση. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσει, σε κάποια στιγμή της ζωής του, προσβολή και του μυοσκελετικού του συστήματος και τότε διαγιγνώσκεται με ΨΑ. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρώτα εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα της ψωρίασης, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να προηγηθεί η αρθρική προσβολή ή ακόμα και να συμβεί ταυτόχρονη προσβολή δέρματος και μυοσκελετικού.

Στην ΨΑ, η αρθρική προσβολή ενδέχεται να αφορά όλες τις περιφερικές, μικρές και μεγάλες αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, ενώ μπορεί να προσβληθεί και ολόκληρη η σπονδυλική στήλη και οι ενθέσεις με ανάλογα συμπτώματα και ευρήματα με την ΑΣ.

Υπάρχει μια πληθώρα θεραπευτικών επιλογών που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή για την ΨΑ, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές, τόσο στη δερματική προσβολή, όσο και σε αυτή του μυοσκελετικού, επιτυγχάνοντας άριστη ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Όπως με την ΑΣ, έτσι και με τη ΨΑ, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας για την αποφυγή χρόνιων βλαβών στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική και η συμβουλή του δερματολόγου, που θα πρέπει να αναγνωρίζει εγκαίρως πιθανά ευρήματα από τις αρθρώσεις των ασθενών με ψωρίαση και να τους παραπέμπει άμεσα για εξέταση και αξιολόγηση από τον Ρευματολόγο.