Με νέα στοιχεία επιστρέφουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας για την ανησυχητική παρουσία βενζολίου σε διάφορα προϊόντα ακμής. Η νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Journal of Investigative Dermatology, ανέλυσε δημοφιλείς κρέμες και καθαριστικά ακμής, συμπεριλαμβανομένων γνωστών εμπορικών σημάτων και διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά περιείχαν επίπεδα βενζολίου πολύ υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ουσία έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρκινογένεσης, με τους ειδικούς να κρούουν εκ νέου τον κώδωνα στον FDA για αυστηρότερα μέτρα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Οι ερευνητές ενός ανεξάρτητου εργαστηρίου με έδρα το New Haven, σε συνεργασία με καθηγητές από τα πανεπιστήμια Yale και Long Island, εξέτασαν πάνω από 100 προϊόντα ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου (BPO), που προμηθεύτηκαν από μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 34% αυτών των προϊόντων περιείχε επίπεδα βενζολίου που υπερέβαιναν το όριο ασφαλείας του FDA (2ppm). Δύο προϊόντα, μάλιστα, βρέθηκαν να έχουν 18 και 13 φορές αντίστοιχα περισσότερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα βενζολίου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, επίσης, ότι η έκθεση στο ηλιακό φως και τη θερμότητα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα βενζολίου σε αυτά τα προϊόντα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο για τους χρήστες, οι οποίοι εκτίθενται πιθανώς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βενζολίου, απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα στο φυσικό φως.

Σχηματισμός βενζολίου: Μια βαθύτερη ματιά

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες μέθοδοι δοκιμών, όπως η αέρια χρωματογραφία – φασματομετρία μάζας (GC-MS) και η φασματομετρία μάζας με σωλήνα ροής επιλεγμένων ιόντων για την ανίχνευση και τη μέτρηση των επιπέδων βενζολίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χημική ουσία μπορεί να σχηματιστεί και να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου όταν τα προϊόντα εκτίθενται σε θερμότητα ή υπεριώδες φως. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής με υπεριώδη ακτινοβολία, δημιουργήθηκαν περίπου 4,36 ppm βενζολίου στο θάλαμο δοκιμής ανά ώρα έκθεσης σε φως UVA/B.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτη περιλαμβάνουν:

  • Ευαισθησία στη θερμοκρασία: Τα επίπεδα βενζολίου αυξάνονται σημαντικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Όταν ένα προϊόν επωάστηκε στους 50°C, έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες και συνέχισε να αυξάνεται.
  • Σταθερότητα και σύνθεση: Τα προϊόντα που αποθηκεύονταν σε χαμηλές θερμοκρασίες βρέθηκαν πιο σταθερά, με χαμηλότερα ποσοστά σχηματισμού βενζολίου. Αυτό υποδηλώνει ότι η σύνθεση του προϊόντος παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητά του και τη δυνατότητα παραγωγής επιβλαβών χημικών ουσιών.

Αντιδράσεις

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, την ώρα που το βενζόλιο ταξινομείται ως καρκινογόνο, που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές εκθέσεις σε αυτό μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αν και ο FDA επιτρέπει υπό όρους έως 2 ppm βενζολίου σε φαρμακευτικά προϊόντα, η άδεια αυτή προορίζεται μόνο για περιπτώσεις όπου η παρουσία του είναι απολύτως απαραίτητη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες θεραπείες ακμής υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι τα προϊόντα αυτά, που χρησιμοποιούνται ευρέως από καταναλωτές όλων των ηλικιών, μπορούν δυνητικά να περιέχουν ή να παράγουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα βενζολίου, ιδίως υπό συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες», δήλωσε ο David Light, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διεξήγαγε τη μελέτη.

Ερευνητές και ειδικοί ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς και διαφάνεια από τους κατασκευαστές όσον αφορά τις δοκιμές βενζολίου. Ο δρ. Christopher Bunick, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, τόνισε την ανάγκη οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των καταναλωτών, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου.

Πρακτικές συστάσεις για τους καταναλωτές

Δεδομένων των ευρημάτων, οι ειδικοί προτείνουν στους καταναλωτές μερικά άμεσα βήματα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στο βενζόλιο:

  • Αποθηκεύστε τα προϊόντα σε δροσερές συνθήκες: Η ψύξη μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σκευάσματος, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού βενζολίου.
  • Αποφύγετε το ηλιακό φως και την έκθεση στη θερμότητα: Διατηρείτε τα προϊόντα ακμής μακριά από άμεσο ηλιακό φως ή ζεστά περιβάλλοντα, για να αποτρέψετε τη χημική διάσπαση.
  • Να αντικαθιστάτε τακτικά τα προϊόντα: Κάντε αντικατάσταση των προϊόντων υπεροξειδίου του βενζοϋλίου κάθε 12 εβδομάδες, για να διασφαλίσετε ότι παραμένουν όσο το δυνατόν πιο σταθερά και ασφαλή.

Η αυξημένη εποπτεία, οι αυστηρές ανεξάρτητες δοκιμές και τα προληπτικά μέτρα από τις εταιρείες αποτελούν βασικά βήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη σιωπηλή, αλλά δυνητικά θανατηφόρα απειλή του βενζολίου.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: Τα πολύτιμα συμπληρώματα που μειώνουν τη φλεγμονή – Ποια είναι η διατροφή που ηρεμεί το δέρμα

Ενήλικες με ακμή: Tips που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει

Ακμή: Τα συμπληρώματα που μπορούν να «καθαρίσουν» το δέρμα