Οι κεφαλές του ντους και οι οδοντόβουρτσες φιλοξενούν μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι στη μέχρι τώρα επιστήμη. Αυτό αποκάλυψε μια ομάδα μικροβιολόγων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Northwestern, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes».

Αν και αυτή η διαπίστωση μπορεί να ακούγεται ανησυχητική, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι ιοί αυτοί δεν απειλούν τον άνθρωπο, αλλά είναι βακτηριοφάγοι, δηλαδή φάγοι που στοχεύουν βακτήρια. Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα για αυτούς, οι φάγοι έχουν τραβήξει πρόσφατα την προσοχή ως πιθανοί παράγοντες για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Οι νέοι αυτοί ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας μπορεί να αποτελέσουν μια πολύτιμη πηγή για την περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Αναλύοντας τα δείγματα DNA που συνέλεξαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 600 διαφορετικούς ιούς. «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους έχουμε ελάχιστες πληροφορίες, καθώς και πολλούς άλλους που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας, και βρίσκεται τόσο κοντά μας, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προτρέπουν να μη φοβόμαστε την αόρατη ζωή που ζει στα μπάνια μας. «Τα μικρόβια είναι παντού, και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Όσο πιο επιθετικά τα καταπολεμούμε με απολυμαντικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα ή να γίνουν πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους», καταλήγει η Δρ Έρικα Χάρτμαν. Προτείνει μάλιστα, αντί για χλωρίνη, να χρησιμοποιούμε ξύδι ή απλά νερό και σαπούνι για τον καθαρισμό του ντους και να αλλάζουμε τακτικά τις κεφαλές των οδοντόβουρτσών μας.

Διαβάστε επίσης:

Δέρμα: Είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους; Οι ειδικοί απαντούν

Εξαφάνισαν οι ιοί τους Νεάντερνταλ; Ευρήματα ιών σε οστά 50.000 ετών έχουν την απάντηση

Το πασίγνωστο αξεσουάρ που μπορεί να σώσει ζωές στη ΜΕΘ – Αρκεί να το χρησιμοποιούμε