Το Botox ή αλλαντική τοξίνη, είναι ίσως το πιο γνωστό φάρμακο για την εξάλειψη των ρυτίδων και την αντιγήρανση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Philip Crilly, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Φαρμακευτική Πρακτική και την Ψηφιακή Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Kingston, οι επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με αυτή την ουσία για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με την αισθητική. Στο άρθρο του για το The Conversation, εξηγεί πώς το Botox, αν και έγινε διάσημο λόγω της αντιρυτιδικής του δράσης, χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

1. Θεραπεία οφθαλμικών διαταραχών

Το Botox ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ιατρικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο οφθαλμίατρος Dr. Alan Scott το δοκίμασε για τη θεραπεία του στραβισμού (κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν κοιτάζουν στην ίδια κατεύθυνση). Η αλλαντική τοξίνη βοηθά χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από τα μάτια, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να ευθυγραμμιστούν σωστά. Ένα άλλο οφθαλμικό πρόβλημα που θεραπεύεται με Botox είναι ο βλεφαρόσπασμος, μια κατάσταση όπου τα βλέφαρα τρεμοπαίζουν ανεξέλεγκτα λόγω ακούσιων συσπάσεων των μυών. Το Botox χαλαρώνει αυτούς τους μυς, μειώνοντας τον αριθμό των συσπάσεων και προσφέροντας ανακούφιση για έως 14 εβδομάδες.

2. Αντιμετώπιση υπερβολικής εφίδρωσης

Η υπεριδρωσία, δηλαδή η υπερβολική εφίδρωση, μπορεί να επηρεάσει δραστικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η εφίδρωση είναι φυσιολογική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, όμως σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας, τα επίπεδα εφίδρωσης είναι τόσο υψηλά που γίνονται ενοχλητικά και κοινωνικά δυσάρεστα. Το Botox αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη θεραπεία της υπεριδρωσίας, εμποδίζοντας τα νεύρα που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ασθενείς μπορούν να δουν σημαντική μείωση της εφίδρωσης για διάστημα έως και ενός έτους, με τακτικές επαναλήψεις της θεραπείας να είναι απαραίτητες.

3. Ανακούφιση από ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει την καθημερινότητα των ατόμων. Για όσους πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες (δηλαδή, τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα), οι ενέσεις Botox έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων. Το Botox δρα εμποδίζοντας τα σήματα πόνου που μεταφέρονται στον εγκέφαλο, προσφέροντας έτσι ανακούφιση. Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς αναφέρουν έως και 50% μείωση των επεισοδίων ημικρανίας. Συνήθως απαιτούνται ενέσεις κάθε 12 εβδομάδες για συνεχή αποτελέσματα.

4. Θεραπεία υπερδραστήριας κύστης

Η υπερδραστήρια κύστη προκαλεί μια αίσθηση συχνής και επείγουσας ανάγκης για ούρηση. Ενώ τα φάρμακα και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν, σε μερικούς ασθενείς δεν είναι αποτελεσματικά. Το Botox χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τους μύες της κύστης, μειώνοντας την ανάγκη για συχνή ούρηση. Τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να διαρκέσουν έως έναν χρόνο, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς.

5. Σύνδρομο αδυναμίας ρεψίματος (No-burp syndrome)

Ένα σπάνιο αλλά ενοχλητικό πρόβλημα είναι το σύνδρομο αδυναμίας ρεψίματος (no-burp syndrome), όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να ρευτούν, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αερίων στο στομάχι και έντονη δυσφορία. Οι ενέσεις Botox μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς στον λαιμό που ελέγχουν την απελευθέρωση των αερίων, επιτρέποντας έτσι την εκτόνωση των αερίων.

6. Θεραπεία κατάθλιψης

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία έρευνας αφορά τη χρήση του Botox στη θεραπεία της κατάθλιψης. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, πιστεύεται ότι το Botox μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μέσω των μυών του προσώπου. Η χαλάρωση αυτών των μυών ενδέχεται να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών. Αν και οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικά στάδια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Διαβάστε επίσης:

Μπότοξ – Υαλουρονικά: 3 SOS οδηγίες από τον ΕΟΦ για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Mπότοξ: Επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο

Οι 5 επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής που προτιμούν οι Έλληνες