Η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θεραπείας κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «εναλλακτικές θεραπείες»; Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε μεθόδους που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, χωρίς να στηρίζονται αποκλειστικά σε ιατρικές μεθόδους. Οι εναλλακτικές θεραπείες προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας το άτομο ολιστικά και εστιάζοντας στην ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το νου και το πνεύμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χοροθεραπεία αναδεικνύεται ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες μορφές θεραπείας, συνδυάζοντας τη δύναμη της κίνησης και του χορού με την ψυχική υγεία. Είτε είστε λάτρης του χορού είτε απλώς αναζητάτε έναν νέο τρόπο να εκφραστείτε και να ανακουφιστείτε από το άγχος, η χοροθεραπεία έχει να προσφέρει πολλά. Με τη βοήθεια της American Dance Therapy Association (ADTA) παρουσιάζουμε τα οφέλη της και πώς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Τι είναι η χοροθεραπεία
Η χοροθεραπεία είναι, με απλά λόγια, η χρήση του χορού και της κίνησης ως μέσο ψυχολογικής και συναισθηματικής θεραπείας. Σκεφτείτε την ως μια μορφή τέχνης που συνδυάζει την ψυχολογία και την κίνηση. Αν έχετε ακούσει για το art therapy, γνωρίζετε ήδη ότι οι τέχνες (όπως η ζωγραφική και το θέατρο) μπορούν να θεραπεύσουν. Η χοροθεραπεία είναι απλά η «χορευτική» εκδοχή αυτού.

Γιατί να δοκιμάσετε τη χοροθεραπεία
1. Εκφράστε τα συναισθήματά σας
Όλοι έχουμε τις δύσκολες στιγμές μας. Όταν νιώθετε μπερδεμένοι ή ανήσυχοι, η χοροθεραπεία μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να εκφράσετε ό,τι νιώθετε χωρίς να χρειάζεται να μιλήσετε. Ο χορός είναι μια «γλώσσα» από μόνος του και μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα που δύσκολα βρίσκουμε λέξεις να τα περιγράψουμε.

2. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας
Ο χορός μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι χορευτές, η διαδικασία αυτή σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το σώμα σας και να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας που ίσως να μην είχατε αναγνωρίσει ποτέ.

3. Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
Η έρευνα δείχνει ότι η χοροθεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Όταν χορεύετε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας». Έτσι, όσο πιο πολύ χορεύετε, τόσο περισσότερο χαμογελάτε.

4. Δημιουργία κοινωνικών σχέσεων
Η χοροθεραπεία συχνά γίνεται σε ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να δημιουργήσετε φιλίες. Σε μια καθημερινότητα που μπορεί να μας απομονώνει όλο και περισσότερο, ο χορός είναι ένας τέλειος τρόπος για να συνδεθείτε με άλλους.

5. Σωματική υγεία και ευεξία
Εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη, ο χορός είναι και μια εξαιρετική μορφή άσκησης. Βοηθά στην ευλυγισία, τη δύναμη και την ισορροπία. Επιπλέον, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι, χωρίς να το συνειδητοποιείτε καν.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη χοροθεραπεία, πιθανότατα θα συμμετάσχετε σε μια ομάδα με έναν επαγγελματία θεραπευτή. Η συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως αυτοσχεδιασμό, κίνηση σε ρυθμούς μουσικής και παιχνίδια ρόλων. Δεν χρειάζεται να είστε χορευτής για να συμμετάσχετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση να κινηθείτε.

Διαβάστε επίσης:

Θέατρο ή αντικαταθλιπτικό; Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών

O διασκεδαστικός τρόπος που δυναμώνει σώμα και μνήμη

Dog dancing: Χορεύοντας με τον σκύλο – Ένα διαφορετικό σπορ