Το TikTok, η πλατφόρμα που έχει γίνει γνωστή για τις πολλές και συχνά περίεργες τάσεις του, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα μέθοδο ύπνου που υπόσχεται να μας χαλαρώσει και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας: το adult swaddling ή αλλιώς «φάσκιωμα» ενηλίκων. Πρόκειται για μια τεχνική όπου το σώμα τυλίγεται σε ένα σεντόνι πριν τον ύπνο, όπως ακριβώς γίνεται στα μωρά. Η πρακτική αυτή, που έχει κερδίσει δημοτικότητα στο TikTok, ισχυρίζεται ότι βοηθάει στη μείωση του άγχους, βελτιώνει τη στάση του σώματος και χαρίζει έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.
Τι είναι το φάσκιωμα ενηλίκων
Το adult swaddling περιλαμβάνει το τύλιγμα του ατόμου με ένα ελαστικό ύφασμα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, σε στάση εμβρύου, ενώ ταυτόχρονα το σώμα μπορεί να κινείται ήπια, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης. Οι χρήστες του TikTok δείχνουν με βίντεο πώς εφαρμόζουν την πρακτική αυτή, αγκαλιάζοντας τον εαυτό τους με ύφασμα, πριν χωθούν στο κρεβάτι. Η πρακτική αυτή έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά την εμφάνιση του προϊόντος Hugsleep Swaddle Blanket στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου Shark Tank. Αυτό το προϊόν αναδεικνύεται ως λύση για προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία και το άγχος, ενώ το κοινό του TikTok φάνηκε να ανταποκρίνεται άμεσα.
Η θεωρία πίσω από το adult swaddling βασίζεται σε μια γνωστή τεχνική που ονομάζεται βαθύ άγγιγμα (βαθιά απτική πίεση, Deep Touch Pressure, DTP). Αυτή η τεχνική επιτυγχάνει την ηρεμία και τη χαλάρωση μέσω ήπιας συμπίεσης των μυών και του δέρματος, χωρίς απαραίτητα να εφαρμόζεται μεγάλη πίεση. Όπως εξηγεί η Dr. Stacey Reynolds, ειδική στην DTP από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια, «υπάρχουν υποδοχείς στο δέρμα μας και στους μύες μας που ανταποκρίνονται είτε σε ελαφρύ άγγιγμα είτε σε βαθύτερη πίεση. Το ελαφρύ άγγιγμα, όπως ένα γαργάλημα ή η αίσθηση ενός εντόμου που περπατάει πάνω μας, τείνει να είναι διεγερτικό, ενώ οι βαθύτεροι υποδοχείς πιέσεως προκαλούν μια γενικότερη ηρεμία».
Εκτός από την Dr. Reynolds, υπάρχουν και άλλοι ερευνητές που μελετούν την επίδραση της DTP στην καθημερινότητα. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι τεχνικές αυτές, όπως οι βαριές κουβέρτες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και σε πιο ήρεμο ύπνο. Μια ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι τα βαριά σκεπάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για θεραπευτικούς λόγους, ενδέχεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, αν και τα δεδομένα είναι ακόμα περιορισμένα.
Παρά τα υποσχόμενα οφέλη, το adult swaddling δεν έχει ακόμη την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας. Όπως τονίζει η Dr. Reynolds, «δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική απόδειξη ότι αυτή η τεχνική μπορεί πράγματι να βελτιώσει τον ύπνο. Αν και η αρχή της DTP έχει βάση, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μεθόδου χρειάζονται περισσότερη έρευνα».
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η στατική φύση αυτής της πρακτικής. Το να βρίσκεται κάποιος τυλιγμένος σφιχτά σε ύφασμα μπορεί να περιορίζει την κινητικότητα, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμα και να διαταράξει τη σεξουαλική ζωή, καθώς η αίσθηση του περιορισμού μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού στο κρεβάτι.
Με προέλευση από την Ιαπωνία
Το adult swaddling φαίνεται να αντλεί την έμπνευσή του από την παραδοσιακή ιαπωνική θεραπευτική μέθοδο Otonamaki, η οποία περιλαμβάνει το τύλιγμα ενηλίκων σε πανιά για τη βελτίωση της ευλυγισίας και της στάσης του σώματος. Η λέξη Otonamaki σημαίνει «τύλιγμα ενηλίκων» και η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την ακαμψία και τη βελτίωση της φυσικής ευεξίας. Παρόλο που η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει παρόμοιες καταβολές με το adult swaddling, η χρήση της είναι διαφορετική και συνήθως σχετίζεται περισσότερο με τη φυσικοθεραπεία παρά με τη βελτίωση του ύπνου.
Κοιμηθήκατε παραπάνω το Σαββατοκύριακο; Δείτε τι σημαίνει αυτό για την καρδιά σας
Bed rotting: Ποιοι «σαπίζουν» όλη μέρα στο κρεβάτι – Πώς οι μόδες του TikTok μας χαλούν τον ύπνο