Είτε αφιερώνετε αρκετό χρόνο στη φροντίδα των κάτω άκρων, έχοντας πάντα χώρο στο πρόγραμμά σας για ένα πεντικιούρ, είτε τα φροντίζετε στο σπίτι, ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: τα πόδια αποτελούν ένα κομψοτέχνημα της φύσης.

Τα οστά τους είναι διατεταγμένα όπως οι στήλες μιας τοξωτής γέφυρας, αποτελούμενα από τόξα – κατά μήκος των πλευρών και κατά μήκος της σόλας. Οι καμάρες που δημιουργούνται συμπιέζονται όταν το πόδι σας αγγίζει και στη συνέχεια πιέζει το έδαφος. Έτσι κατανέμεται η δύναμη του σωματικού βάρους στο δάπεδο, ώστε να αποφεύγεται η φθορά των ιστών. Στη συνέχεια, όταν το πόδι ανασηκώνεται από το έδαφος, οι συμπιεσμένες καμάρες επανέρχονται στη θέση τους.

Ωστόσο, η κατανομή του βάρους στις ποδικές καμάρες δεν είναι πάντα ισορροπημένη. Αυτό οδηγεί σε πλατυποδία, όπου το πέλμα βρίσκεται σε πλήρη (ή σχεδόν πλήρη) επαφή με το δάπεδο. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά γεννιούνται με ραιβοποδία, μια κατάσταση που προκαλείται όταν ο αχίλλειος τένοντας είναι πολύ κοντός, με αποτέλεσμα τα πέλματα να είναι στραμμένα προς τα μέσα και κάτω. Πρόκειται για μια σχετικά συχνή πάθηση που επηρεάζει περίπου ένα στα 1000 μωρά, με συχνότερη εμφάνιση στα αγόρια. Μπορεί, όμως, να διορθωθεί με φυσιοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση ή με την τοποθέτηση ενός νάρθηκα που συγκρατεί τα πόδια στη διορθωμένη θέση.

Καθεμία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην κατανομή των δυνάμεων από το βάρος του σώματος, με αποτέλεσμα συχνά πόνο στα πόδια. Ο Δρ Dan Baumgardt, Ανώτερος Λέκτορας στη Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με άρθρο του στο The Conversation, παρουσιάζει τις περιπτώσεις που επηρεάζουν την υγεία των ποδιών και πώς θα τα προστατέψουμε.

Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τα πόδια

Η καλή εφαρμογή των υποδημάτων θεωρείται θεμελιώδης για την καλή υγεία των ποδιών. Τα σωστά παπούτσια είναι αυτά που υποστηρίζουν τις καμάρες και δεν αναγκάζουν τα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών να παίρνουν αφύσικες θέσεις.

Οι γόβες στιλέτο, για παράδειγμα, ανυψώνουν τη φτέρνα του ποδιού, εμποδίζοντάς την να έρθει σε σωστή επαφή με το πάτωμα. Επιπλέον, η συμπίεση των δακτύλων στα μυτερά άκρα των παπουτσιών τα συνθλίβει μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις. Μια από τις πιο συχνές είναι η σφυροδακτυλία, στην οποία τα δάχτυλα των ποδιών λυγίζουν και δείχνουν προς τα πάνω, αντί να είναι παράλληλα με το έδαφος.

Το κότσι είναι μια ακόμα κατάσταση που επηρεάζει τη σωστή τοποθέτηση του πέλματος και συμβαίνει όταν το μεγάλο δάχτυλο μετατοπίζεται προς τα μέσα και προς το μικρό δάχτυλο. Η κατάσταση αυτή προκύπτει από τη συνεχή χρήση μυτερών παπουτσιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικές φορές αυτές οι παραμορφώσεις παγιώνονται ή γίνονται έντονα επώδυνες και ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση.

Οποιαδήποτε πάθηση του ποδιού που μεταβάλλει το σχήμα του μπορεί να οδηγήσει σε τριβή στο εσωτερικό των υποδημάτων. Τριβή δημιουργείται και όταν ένα παπούτσι δεν εφαρμόζει σωστά ή είναι καινούριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φουσκάλες και κάλοι. Τους τελευταίους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε εύκολα, εάν βάλουμε τα πόδια μας σε ζεστό νερό και και στη συνέχεια τρίψουμε την περιοχή με ελαφρόπετρα.

Πώς θα προστατέψουμε τα πόδια μας 

Συμπερασματικά, τα ψηλά τακούνια και τα παπούτσια με κακή εφαρμογή μπορούν να βλάψουν την υγεία των ποδιών. Το ίδιο ένοχα, όμως, θεωρούνται και τα παπούτσια με εντελώς επίπεδες σόλες, όπως οι μπαλαρίνες και οι εσπαντρίγιες, καθώς δε στηρίζουν επαρκώς την καμάρα του ποδιού. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην πλάτη, στο ισχίο και στα γόνατα, καθώς και σε πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του μαλακού ιστού στην κάτω πλευρά του ποδιού, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τη φτέρνα και τις καμάρες.

Ο ειδικός καταλήγει προτείνοντας να επενδύσουμε σε παπούτσια με καλή εφαρμογή που υποστηρίζουν τις καμάρες, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος στο σώμα μελλοντικά.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση και κίνδυνος τραυματισμού: Η λάθος επιλογή που κάνουμε κάθε καλοκαίρι

Ανακαλύψτε πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες των νυχιών

Κότσι: Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί; Ο ειδικός απαντά