Οι ακροατές του 53χρονου παρουσιαστή  αντιλήφθηκαν ότι κάτι είχε αλλάξει στη φωνή του, με τον ίδιο να ανακοινώνει τη διάγνωσή του με καρκίνο του λάρυγγα σταδίου ένα.

Ο καρκίνος του λάρυγγα  είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές καρκίνου που επηρεάζει τη φωνητική λειτουργία. Επηρεάζει κυρίως τους άνδρες και είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα και του στοματοφάρυγγα, με τους ερευνητές να αναζητούν τις αιτίες πίσω από αυτήν την τάση.

Η κύρια αιτία αυτού του καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι επίσης η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει γίνει πλέον πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο όπου ένας καρκίνος που κατά κανόνα αποτελεί απειλή για τους καπνιστές, εμφανίζεται σε μη καπνιστές λόγω των σεξουαλικών πρακτικών στις οποίες αρέσκονται και συγκεκριμένα στη στοματική σεξουαλική δραστηριότητα.

Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου (λαιμού) τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε «επιδημία» και έχει θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς υγείας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ανέρχονται σε περίπου 12.800 ετησίως, με αύξηση πάνω από 35% από τη δεκαετία του 1990. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός φτάνει περίπου στις 71.100 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Ο ρόλος του ιού HPV

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ως έναν από τους κύριους παράγοντες που συνδέονται με αυτήν την αύξηση των κρουσμάτων. Ο HPV είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής και επαφής με το δέρμα. Ορισμένοι τύποι του HPV, ιδιαίτερα οι τύποι 16 και 18, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Ο Δρ. Hisham Mehanna από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ επισημαίνει στο The Conversation ότι περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του στοματοφάρυγγα σχετίζονται με τον ιό HPV.

Μια από τις κυριότερες αιτίες της αύξησης αυτού του τύπου καρκίνου φαίνεται να είναι η στοματική σεξουαλική δραστηριότητα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνά στοματικό σεξ με διαφορετικούς συντρόφους έχουν έως και εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στοματοφάρυγγα.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Mehanna, η HPV λοίμωξη που προκαλείται από τη στοματική σεξουαλική επαφή μπορεί να εντοπιστεί στο πίσω μέρος του λαιμού ή στις αμυγδαλές, οδηγώντας σε κυτταρικές αλλοιώσει που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο. Η σύνδεση αυτή έχει γίνει πιο αναγνωρίσιμη με την περίπτωση του ηθοποιού Michael Douglas, ο οποίος αποκάλυψε το 2013 ότι η διάγνωση του καρκίνου του στόματός του συνδέεται με τη στοματική σεξουαλική δραστηριότητα. Μάλιστα η δήλωση του Douglas έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για περισσότερη έρευνα γύρω από αυτή τη συσχέτιση.

Η ανάγκη για πρόληψη

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία. Ο παρουσιαστής Jamie Theakston, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα στο πρώτο στάδιο, ύστερα από παρατήρηση αλλαγών στη φωνή του από τους ακροατές του. Η πρώιμη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης για τα συμπτώματα.

Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο που μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη από τον ιό HPV και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί πάνω από 80% αποτελεσματικό και έχει μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Στόματος: Πέντε τρόποι να τον προλάβετε

Ο στοματικός έρωτας παραλίγο να τη σκοτώσει

HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας