Η δύσπνοια ή η αίσθηση της έλλειψης αέρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Για πολλούς, η ανακούφιση από τη δύσπνοια είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το King’s College London φέρνει στην επιφάνεια ανησυχητικά αποτελέσματα για τη χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση αντί να την ανακουφίσουν.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ERS Congress στη Βιέννη και δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, εστιάζει στη χρήση της μιρταζαπίνης, ενός κοινού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, για τη θεραπεία της δύσπνοιας. Παρά την ευρεία χρήση αντικαταθλιπτικών για ανακούφιση από τη δύσπνοια, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μιρταζαπίνη δεν προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στους ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις και ενδέχεται να προκαλεί περισσότερες παρενέργειες.
Η μελέτη είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας δοκιμή που εστιάζει στη συγκεκριμένη χρήση της μιρταζαπίνης και συγκρίνει τα αποτελέσματα με ένα placebo (εικονικό φάρμακο). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μιρταζαπίνη δεν βελτίωσε τη δύσπνοια των ασθενών σε σχέση με το placebo. Αντιθέτως, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν περισσότερες παρενέργειες και χρειάστηκαν επιπλέον φροντίδα από τα νοσοκομεία και τους φροντιστές τους.
Η χρήση φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων χρήσεων είναι συχνή όταν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Ιρέν Χίγκινσον, η οποία ηγείται της μελέτης, «η δύσπνοια είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που προκαλεί σοβαρή ταλαιπωρία τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές τους. Ωστόσο, οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι πάντα επαρκείς και πολλές φορές οι γιατροί καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων εκτός άδειας στην προσπάθειά τους να προσφέρουν βοήθεια».
Η μελέτη τονίζει τη σημασία της προσεκτικής αξιολόγησης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δύσπνοιας. Ενώ η χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να φαίνεται ως μια καλή λύση όταν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ότι αυτά τα φάρμακα έχουν την απαραίτητη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τους ασθενείς. Η ερευνητική ομάδα συνιστά περαιτέρω μελέτες και κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Δεν ξέρουμε πώς να αναπνέουμε σωστά!
Πνεύμονες: Τρεις ασκήσεις που τους δυναμώνουν και αυξάνουν τη χωρητικότητά τους
Πόσο μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας; Τεστ για δυνατούς πνεύμονες