Ακόμα και αν υπάρχει η θέληση να τηρήσουμε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, έρχεται μια πολυάσχολη εβδομάδα και μας «χαλάει» την καλύτερη συνήθεια αυτοφροντίδας μας. Η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου το Σαββατοκύριακο είναι συχνά η πρώτη μας σκέψη και η ωφελιμότερη για την καρδιά.
Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου έχει συνδεθεί με 19% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, βάσει έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μάλιστα, όπως δήλωσε μια εκ των ερευνητών, η Yanjun Song του State Key Laboratory of Infectious Disease του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων του Νοσοκομείου Fuwai στο Πεκίνο, «η συσχέτιση είναι ακόμη πιο έντονη στα άτομα που στερούνται επαρκούς ύπνου τις καθημερινές».
Ποιοι προστατεύονται περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις;
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 90.903 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank, η οποία παρακολούθησε την πορεία της υγείας περισσότερων από 500.000 ατόμων ηλικιών μεταξύ 40 και 69 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, βάσει αξιολόγησης της ποσότητας του ύπνου που αναπλήρωναν τα Σαββατοκύριακα. Στην πρώτη ομάδα καταγράφηκαν 0,26 έως 16,05 λιγότερες ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα, ενώ στην τέταρτη ομάδα μετρήθηκαν οι περισσότερες ώρες ύπνου (1,28 με περίπου 16 περισσότερες ώρες) τα Σαββατοκύριακα από ό,τι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Έπειτα από μια 14ετή περίοδο παρακολούθησης των ατόμων, η ομάδα με τον περισσότερο και πλήρως αντισταθμιστικό ύπνο τα Σαββατοκύριακα είχε 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με την ομάδα των ατόμων που δεν χόρταιναν ύπνο τα Σαββατοκύριακα.
Παραδόξως, στη υποομάδα των ανθρώπων που καταγράφηκε ο ελλιπέστερος ύπνος τις καθημερινές, όσοι κοιμόντουσαν επαρκώς τα Σαββατοκύριακα, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τους συμμετέχοντες που δεν αναπλήρωναν σε «γενναίες» ποσότητες τη συνήθεια.
Ωστόσο προηγούμενες έρευνες, έχουν υποστηρίξει ότι οι διαφορές στη διάρκεια και το χρονοδιάγραμμα του ύπνου μεταξύ των καθημερινών ημερών και των Σαββατοκύριακων, συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Άλλη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες και αναπληρώτρια διευθύντρια καρδιολογίας στο Κέντρο Καρδιάς Γυναικών Barbra Streisand, έδειξε ότι η προσπάθεια να αναπληρωθεί η στέρηση ύπνου δεν είναι αποτελεσματική και πιθανώς να οδηγήσει κάποιους στην αύξηση του σωματικού βάρους τους.
Τα πιο τακτικά πρότυπα ύπνου κάθε μέρα της εβδομάδας είναι καλύτερα για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Γιατί η καρδιά «αγαπά» τον ύπνο;
«Ο καλός ύπνος ωθεί τον οργανισμό σε υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης στο αίμα, υγιέστερες διατροφικές επιλογές και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας», σύμφωνα με την Δρ. Nour Makarem, επίκουρο καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου ColumbiaMakarem.
«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή προσβολή, παχυσαρκία, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο», ισχυρίστηκε η Δρ. Nieca Goldberg, ιατρική διευθύντρια του Atria New York City και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Επιπλέον, ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και αρρυθμιών», όπως πρόσθεσε.
«Για να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας, πρέπει να συμπληρώνετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ με σταθερούς ρυθμούς», κατέληξε η Nieca Goldberg.
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν
Μακροζωία: Ο απλός τρόπος που την εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ