Το botox και τα fillers απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερης δημοφιλίας, χάρη στην ικανότητά τους να χαρίζουν νεανική και αναζωογονημένη όψη. Το botox λειτουργεί χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου, για να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων και των γραμμών συνοφρύωσης, ενώ τα δερματικά πληρωτικά αποκαθιστούν τον όγκο σε περιοχές όπως τα μάγουλα, τα χείλη και οι γραμμές χαμόγελου.

Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτές τις ενέσιμες θεραπείες είναι απαραίτητο να είστε σωστά ενημερωμένοι και να έχετε λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία, αλλά και την αποθεραπεία, για να διασφαλίσετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η σωστή φροντίδα πριν και μετά τις ενέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την ελαχιστοποίηση των πιθανών παρενεργειών. Η Nicole Talley, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια αισθητικής και συνεργάτιδα του Face Forward Aesthetics παραθέτει έναν ολοκληρωμένο οδηγό, που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε σωστά πριν από μια ενέσιμη θεραπεία, αλλά και να αναρρώσετε μετά από αυτήν.

Πριν από μια συνεδρία botox

Πριν προγραμματίσετε το ραντεβού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τυχόν απορίες ή ανησυχίες με το γιατρό σας σχετικά με τις διαδικασίες πριν και μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν επιτρέπεται να προχωρήσετε σε μια τέτοια θεραπεία σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια ιατρική κατάσταση, όπως:

  • νευρομυϊκή διαταραχή,
  • αλλεργία στη βοτουλινική τοξίνη ή στην ανθρώπινη αλβουμίνη,
  • μυασθένεια gravis ή
  • εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ξεκινήστε την προετοιμασία μία εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας. Για να αποφύγετε τυχόν μώλωπες μετά τη θεραπεία, μην κάνετε χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, αλλά και φυτικών συμπληρωμάτων, όπως ω-3, βιταμίνη Ε, βαλσαμόχορτο, σκόρδο και ginkgo biloba. Θα πρέπει, επιπλέον, να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν φάρμακα ή δερματικές παθήσεις που έχετε και απαιτούν συνταγογραφούμενη θεραπεία.

Καθώς πλησιάζει η μέρα, θα πρέπει να προσέξετε μερικά επιπλέον πράγματα. Τρεις ημέρες πριν το ραντεβού σας, αποφύγετε την αποτρίχωση και διακόψτε τη χρήση ουσιών με αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως τα άλφα υδροξυοξέα, η τρετινοΐνη (Retin-A), το γλυκολικό οξύ, η ρετινόλη και τα ρετινοειδή. Τέλος, το 24ωρο πριν τη θεραπεία, καλό θα είναι να μείνετε μακριά από την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Την ημέρα της θεραπείας, φροντίστε να καταναλώσετε ένα σνακ πριν από το ραντεβού σας και εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε παρακεταμόλη περίπου 1 ώρα πριν από τη θεραπεία.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά τη θεραπεία

Τις πρώτες ώρες μετά τη θεραπεία, αποφύγετε να ξαπλώνετε, να σκύβετε προς τα εμπρός ή να αγγίζετε την περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Αφήστε, επιπλέον, την έντονη άσκηση, την καταπόνηση και το να σηκώνετε μεγάλα βάρη για αργότερα, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο το υλικό να «μεταναστεύσει» σε ανεπιθύμητες περιοχές. Η χρήση καπέλου ή κορδέλας για τα μαλλιά θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία, επομένως καλό είναι να αποφευχθεί.

Μην εφαρμόσετε προϊόντα μακιγιάζ πριν περάσουν 24 ώρες, ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό φλυκταινών. Αναφορικά με τις διατροφικές σας επιλογές, αποφύγετε την καφεΐνη, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σάκχαρα, υδατάνθρακες, αλκοόλ, καθώς και τα πικάντικα τρόφιμα, καθώς μπορεί να αυξήσουν το πρήξιμο και τον ερεθισμό. Καλό είναι, επίσης, να μείνετε μακριά από το κάπνισμα και τα συμπληρώματα νιασίνης. Το πρώτο 48ωρο, δε θα πρέπει να κάνετε χρήση φαρμακευτικών ουσιών όπως η τρετινοΐνη, τα ρετινοειδή και τα δραστικά καθαριστικά προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες, για να αποφύγετε την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

Για τις πρώτες 72 ώρες δε θα πρέπει, επίσης, να κάνετε χρήση αντιπηκτικών, σκόρδου, βιταμινών Α και Ε, μουρουνέλαιου ginkgo biloba και άλλων λιπαρών οξέων, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

Αν θέλετε να προγραμματίστε τυχόν διορθώσεις, θα πρέπει να παρέλθουν 1-2 εβδομάδες από το πρώτο ραντεβού, ενώ χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν υποβληθείτε σε άλλες αισθητικές θεραπείες, όπως περιποίηση προσώπου, λέιζερ, peeling και άλλα. Τέλος, αποφύγετε το μασάζ προσώπου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, φουσκάλες, κνησμό, αυξημένο πρήξιμο ή πόνο, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Τι ισχύει για τα fillers;

Προσεκτική προετοιμασία και μετεγχειρητική φροντίδα απιτείται και στις θεραπείες με fillers. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να απολαύσετε μια πιο λεία, νεανική εμφάνιση, με ελάχιστες επιπλοκές.

Η προετοιμασία ξεκινά 14 ημέρες πριν από τη θεραπεία, οπότε και θα πρέπει να διακοπεί κάθε οδοντιατρική παρέμβαση. Μία εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας αναφορικά με τυχόν δερματικές παθήσεις που απαιτούν συνταγογραφούμενες θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε τα αντιπηκτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

Την ημέρα της θεραπείας πηγαίνετε στο ραντεβού σας με καθαρό πρόσωπο, χωρίς μακιγιάζ ή ενυδατική κρέμα. Καλό θα είναι να έχετε καταναλώσει ένα γεύμα και να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να αποφύγετε τη ναυτία. Η παρακεταμόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει, εάν την πάρετε μία ώρα πριν το ραντεβού.

Μετά τη θεραπεία, ίσως αντιμετωπίσετε πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση παρακεταμόλης κάθε 4-6 ώρες θα διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Εάν εμφανίσετε οίδημα, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Περιμένετε τουλάχιστον 24-48 ώρες πριν εφαρμόσετε μακιγιάζ. Μην αγγίζετε ή τρίβετε τις υπό θεραπεία περιοχές για τουλάχιστον 6 ώρες μετά τη διαδικασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό. Αποφύγετε, επίσης, την κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες, καθώς ευνοεί τον ερεθισμό.

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται για ένα μέτρο κρίσιμο για το πρώτο 24ωρο, ωστόσο εάν εμφανίσετε οίδημα, αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία για 5-7 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόστε αντηλιακό, επιλέγοντας ένα προϊόν με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 και διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα πρώτα δύο 24ωρα, καλό θα είναι η περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία να μην έρχεται σε επαφή με ιδρώτα, επομένως αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες, ενώ οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία θα πρέπει να περιμένει για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Ακολουθώντας προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα των θεραπειών με botox και fillers, εξασφαλίζοντας μια πιο λεία και νεανική εμφάνιση, με ελάχιστες παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Μπότοξ – Υαλουρονικά: 3 SOS οδηγίες από τον ΕΟΦ για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Mπότοξ: Επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο

Οι 5 επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής που προτιμούν οι Έλληνες