Ο πόνος είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για τους ασθενείς με καρκίνο. Παρά τις σημαντικές προόδους στη διαχείριση του πόνου, πολλοί καρκινοπαθείς συνεχίζουν να υποφέρουν από μέτριο έως σοβαρό πόνο, που συχνά συνοδεύεται από άγχος και κατάθλιψη. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια απλή τεχνική, η ενσυνείδητη αναπνοή, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο σε μόλις 20 λεπτά.

Τι είναι η ενσυνείδητη αναπνοή;

Η ενσυνείδητη αναπνοή είναι μια μορφή διαλογισμού που βασίζεται στην πλήρη εστίαση της προσοχής στην αναπνοή. Η πρακτική αυτή βοηθά το άτομο να αποσυνδέσει τη σκέψη του από τις δυσάρεστες αισθήσεις, όπως ο πόνος, και να επικεντρωθεί σε κάτι πιο σταθερό και ήρεμο, όπως η ρυθμική εισπνοή και εκπνοή. Αν και η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη διαχείριση του στρες και των συναισθηματικών διαταραχών, η αποτελεσματικότητά της στη μείωση του σωματικού πόνου αρχίζει τώρα να αναγνωρίζεται περισσότερο.

Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Supportive & Palliative Care, εξέτασε την επίδραση της ενσυνείδητης αναπνοής σε ασθενείς με καρκίνο που νιώθουν μέτριο έως σοβαρό πόνο. Η έρευνα αυτή συμπεριέλαβε 40 ασθενείς, ηλικίας κατά μέσο όρο 63 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πόνο εξαιτίας του καρκίνου και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα ασθενών συμμετείχε σε μια συνεδρία 20 λεπτών καθοδηγούμενης ενσυνείδητης αναπνοής, η οποία περιλάμβανε τέσσερα στάδια: αναγνώριση της αναπνοής, παρακολούθηση της διάρκειας κάθε αναπνοής, επαναφορά της προσοχής στο σώμα, και σταδιακή χαλάρωση από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Η δεύτερη ομάδα έκανε μια συνεδρία υποστηρικτικής ακρόασης, όπου οι ασθενείς μίλησαν με έναν γιατρό για τις εμπειρίες τους από την ασθένεια.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην ομάδα της ενσυνείδητης αναπνοής ανέφεραν σημαντική μείωση στην ένταση και τη δυσφορία του πόνου, καθώς και στην αίσθηση άγχους, σε σύγκριση με την ομάδα υποστηρικτικής ακρόασης. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έκαναν ενσυνείδητη αναπνοή σημείωσαν μείωση στη βαθμολογία του πόνου τους κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους.

Η μείωση του πόνου δεν ήταν μόνο αντικειμενική, αλλά και υποκειμενική, καθώς οι ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα μετά τη συνεδρία. Επιπλέον, η χρήση της ενσυνείδητης αναπνοής δεν είχε καμία παρενέργεια, κάτι που την κάνει μια ασφαλή και εύκολα εφαρμόσιμη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλο που η έρευνα αυτή έγινε σε μικρή κλίμακα και σε ένα μόνο ιατρικό κέντρο, τα αποτελέσματά της είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς και διαφορετικά κέντρα, αλλά τονίζουν ότι η ενσυνείδητη αναπνοή μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους καρκινοπαθείς που παλεύουν με τον πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Ο σπάνιος καρκίνος που θα σημειώσει αλματώδη αύξηση 77% έως το 2050 – Στο στόχαστρο οι άνω των 50 ετών

Καρκίνος: Διαδεδομένα και απλά τεστ αίματος επιταχύνουν τη διάγνωση σε άτομα με πόνο στο στομάχι και φούσκωμα

Αυτή είναι πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως – Πώς να προφυλαχθούμε