Η απώλεια της ακοής θεωρείται φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αθεράπευτη απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική υγεία. Ο Δρ. Nicholas Deep, ωτορινολαρυγγολόγος της Mayo Clinic, εξηγεί πώς αυτή η παράλειψη στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική, κοινωνική και σωματική υγεία, εκτός από την ίδια την επικοινωνία.

«Συνηθίζαμε να θεωρούμε την απώλεια ακοής ξεχωριστή από τη συνολική μας υγεία, ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης, επειδή είναι τόσο σύνηθες. Αλλά μαθαίνουμε όλο και περισσότερο ότι, στην πραγματικότητα, η μη ρυθμισμένη απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό ντόμινο άλλων προβλημάτων υγείας», επισημαίνει ο Δρ Deep.

Όπως εξηγεί, όταν διευρύνεται η απώλεια της ακοής, ο εγκέφαλος θα πρέπει να εργαστεί παραπάνω για να ερμηνεύσει το αλλοιωμένο μήνυμα. Αυτό καταναλώνει την εγκεφαλική ισχύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο γνωστικό απόθεμα για σκέψη, μνήμη ή άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου υψηλότερου επιπέδου.

Στην καθημερινή του πρακτική, ο ίδιος παρατηρεί ότι οι ασθενείς του απογοητεύονται από την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν. Μπορεί να αποσυρθούν κοινωνικά, να γίνουν λιγότερο δραστήριοι και να συνδεθούν λιγότερο με τους φίλους και την οικογένειά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη. Όλα αυτά αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένηση.

Επιπλέον, η κοινωνική απομόνωση που τροφοδοτείται από την αθεράπευτη απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα ενός ατόμου: «Αυτά τα άτομα μένουν περισσότερο στο σπίτι. Οι σωματικές τους δραστηριότητες αρχίζουν να μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, η ισορροπία τους μειώνεται. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πτώσεις, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η μη θεραπευμένη απώλεια ακοής αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αύξηση του κινδύνου πτώσεων, νοσηλείας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και θνησιμότητας», εξηγεί ο Δρ. Deep.

Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με διάφορες λύσεις -όπως ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα- μπορεί να μειώσει όλους αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοποριακή θεραπεία χάρισε την ακοή σε κωφό κοριτσάκι – Η μικρή Opal λέει ήδη τις πρώτες της λέξεις

Ακοή: Το συμπλήρωμα διατροφής που αναστρέφει τη βαρηκοΐα

Απώλεια ακοής: Καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο στην τρίτη ηλικία