Αν και συνήθως δεν σκεφτόμαστε το λίπος στα χέρια μας ως δείκτη υγείας των οστών, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να ισχύει ακριβώς αυτό. Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αποκαλύπτει ότι η ποσότητα λίπους στα χέρια μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την ποιότητα των οστών και τον κίνδυνο κατάγματος στη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 50 ετών.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Εύας Κασσή, ενδοκρινολόγου και καθηγήτριας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, περιλάμβανε 115 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 101 ήταν γυναίκες με μέση ηλικία 62 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο για λιπομέτρηση Διπλής Ενέργειας Φωτονιακής Απορροφησιομέτρησης (DEXA) για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα και αξιολόγησαν την ποιότητα των οστών μέσω της βαθμολογίας τραπεζοειδούς οστού (TBS).

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερες ποσότητες λίπους στα χέρια είχαν επίσης πιο αδύναμα οστά στη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, το σπλαχνικό λίπος, το οποίο εντοπίζεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά, είχε επίσης αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών.

Σύνδεση λίπους και υγείας οστών
Η Δρ. Κασσή εξήγησε ότι η σύνδεση μεταξύ του λίπους στα χέρια και της ποιότητας των οστών ίσως οφείλεται στην εσωτερική φλεγμονή που προκαλεί το λίπος. Το σπλαχνικό λίπος παράγει μόρια που προκαλούν χαμηλής έντασης φλεγμονή, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών. Αυτό σημαίνει ότι η παρακολούθηση του λίπους στα χέρια μπορεί να προσφέρει έναν απλό δείκτη για την πρόβλεψη του κινδύνου καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μέτρηση του υποδόριου λίπους στα χέρια, μέσω της απλής μεθόδου των δερματικών πτυχών, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη στην αξιολόγηση της ποιότητας των οστών. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενσωματωθεί στη ρουτίνα των ελέγχων υγείας για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο οστικών προβλημάτων.

Προηγούμενες έρευνες και νέα δεδομένα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει την άποψη ότι η παχυσαρκία μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία της σπονδυλικής στήλης, λόγω της επιπλέον αντοχής που προσφέρει το λίπος. Ωστόσο, οι νεότερες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας μελέτης, αντιστρέφουν αυτή την άποψη, ιδιαίτερα τονίζοντας την αρνητική επίδραση του σπλαχνικού λίπους στην υγεία των οστών.

Η Δρ. Κασσή και η ομάδα της επεσήμαναν ότι η σύνδεση μεταξύ του λίπους και της ποιότητας των οστών είναι σύνθετη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί που συνδέουν το λίπος με την υγεία των οστών.

Τι να κάνετε για την αποφυγή καταγμάτων
Εν αναμονή περισσότερων ερευνών, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αποδεδειγμένες στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η πρόσληψη επαρκούς ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς και η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, είναι βασικές για γερά οστά. Επίσης, η τακτική μέτρηση της οστικής πυκνότητας και οι εξετάσεις DEXA μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της υγείας των οστών.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος καταγμάτων για τις παχύσαρκες γυναίκες και τους πολύ αδύνατους άνδρες

Κατάγματα: Πότε είναι πιο επικίνδυνα για τους 50ηδες