Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για το σώμα, αλλά έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Conversation από τους Felicity Spencer και Richard Elsworthy, ειδικούς από τη Σχολή Αθλητικών Επιστημών, Άσκησης και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Birmingham, και αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα, αποκαλύπτεται ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία του εγκεφάλου σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης.

Η προπόνηση HIIT περιλαμβάνει σύντομα, έντονα διαστήματα άσκησης που εναλλάσσονται με μικρές περιόδους αποκατάστασης. Για παράδειγμα, μια συνεδρία HIIT μπορεί να περιλαμβάνει 4 λεπτά έντονης άσκησης, όπως γρήγορο τρέξιμο ή ποδηλασία, ακολουθούμενα από 3 λεπτά χαμηλότερης έντασης ή πλήρους ανάπαυσης. Αυτή η προπόνηση είναι γνωστή για την ιδιότητά της να βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και να ενισχύει τη συνολική αντοχή.

Τα οφέλη της HIIT για τον εγκέφαλο
Η έρευνα έδειξε ότι η HIIT μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως για τους ηλικιωμένους. Εδώ είναι τα κύρια ευρήματα:

Βελτίωση της μνήμης και διατήρηση του εγκεφαλικού όγκου

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πρόγραμμα HIIT παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν άσκηση χαμηλής ή μέτριας έντασης. Αυτά τα οφέλη στη μνήμη δεν περιορίστηκαν μόνο στη διάρκεια της μελέτης, αλλά παρέμειναν ακόμα και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν HIIT είχαν λιγότερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου με την ηλικία, ιδιαίτερα στην περιοχή του ιππόκαμπου, η οποία σχετίζεται με τη μνήμη.

Μείωση της φλεγμονής

Η HIIT συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, που είναι σημαντική καθώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση και ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η HIIT μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης TNF-α, η οποία συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή, και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της εγκεφαλικής υγείας.

Ενίσχυση των νευρώνων

Η HIIT αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), η οποία ενισχύει την ανάπτυξη και αναγέννηση των νευρώνων. Η BDNF είναι σημαντική για τη λειτουργία της μνήμης και την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών. Η αύξηση των επιπέδων της BDNF με τη HIIT μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας καθώς γερνάμε.

Πρακτικές συμβουλές για αποτελεσματική HIIT
Η έρευνα δεν έχει καθορίσει ακριβώς την ιδανική διάρκεια και ένταση των διαλειμμάτων HIIT για μέγιστο όφελος στον εγκέφαλο, αλλά μια τυπική προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης άσκησης εναλλασσόμενες με περιόδους αποκατάστασης. Για παράδειγμα, μια HIIT συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει 5 λεπτά ζέσταμα, ακολουθούμενα από δέκα 30-δευτερολέπτων σπριντ, με 3-4 λεπτά χαμηλότερης έντασης ανάμεσα.

Συνολικά, η έρευνα αποδεικνύει ότι η HIIT μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, προσφέροντας μακροχρόνια οφέλη που ξεπερνούν την απλή φυσική κατάσταση. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη μνήμη και να διατηρήσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, η HIIT μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Διαβάστε επίσης

Δέκα κινήσεις που δυναμώνουν το μυαλό και προφυλάσσουν από τη γήρανση

Άνοια: Πώς θα αποκτήσετε μυαλό 10 χρόνια νεότερο – Όλα τα μυστικά

Τα 10′ που ξεκουράζουν το μυαλό και φτιάχνουν τη διάθεση