Η συνήθεια του πλυσίματος των φρούτων και λαχανικών πριν από την κατανάλωση είναι ευρέως διαδεδομένη και θεωρείται βασική για την υγιεινή διατροφή μας. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μάλλον χρειάζεται να επανεξετάσουμε την τακτική αυτή και θέτουν το ερώτημα αν, τελικά, η απλή πλύση αρκεί για την απομάκρυνση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, τα οποία συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αγροτικής Έρευνας Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φιλμ για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων που συνήθως δεν εντοπίζονται με άλλες μεθόδους. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με τροφές όπως τα μήλα και τα αγγούρια, τα οποία ψέκασαν με μυκητοκτόνα φυτοπροστατευτικά (thiram, διθειοκαρβαμιδικό μυκητοκτόνο και  carbendazim, βενζιμιδαζολικό μυκητοκτόνο) και διαπίστωσαν ότι η απλή πλύση δεν ήταν επαρκής για την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρέμεναν ακόμα και μετά από ενδελεχή πλύση. Ο καθηγητής Λι Χονγκ, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει: «Οι παραδοσιακές μέθοδοι πλυσίματος δεν είναι επαρκείς για την πλήρη αφαίρεση των φυτοφαρμάκων. Η χρήση ειδικού φιλμ μάς έδειξε ότι αυτά τα χημικά παραμένουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, κυρίως στην επιφάνεια των τροφίμων».

Τι προτείνουν οι ειδικοί
Οι ερευνητές προτείνουν το ξεφλούδισμα των φρούτων και λαχανικών ως πιο αποτελεσματική μέθοδο. Ο καθηγητής Λι προσθέτει: «Το ξεφλούδισμα φαίνεται να απομακρύνει αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κατανάλωσης επιβλαβών χημικών ουσιών».

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας
Ορισμένα φυτοφάρμακα (π.χ. carbendazim) έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε μελέτες με ζώα, ενώ το thiram έχει συσχετιστεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα και δερματικούς ερεθισμούς. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Δρ. Σάρα Τζόνσον, ειδικός στη διατροφή: «Ενώ οι κίνδυνοι από την έκθεση σε φυτοφάρμακα δεν πρέπει να αγνοούνται, οι ποσότητες που ανιχνεύονται συνήθως είναι πολύ χαμηλές για να προκαλέσουν άμεσες βλάβες. Ωστόσο, η αποφυγή τους είναι προτιμότερη».

Παρά τα ευρήματα της έρευνας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι βασικής σημασίας για την υγεία μας, καθώς προσφέρουν πολλά οφέλη που υπερβαίνουν τους κινδύνους από μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων. Η Δρ. Τζόνσον σημειώνει: «Η υγιεινή διατροφή με πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι βασική για την υγεία μας. Ωστόσο, το ξεφλούδισμα μπορεί να είναι μια πρόσθετη προφύλαξη για όσους ανησυχούν για την παρουσία φυτοφαρμάκων».

Το ξεφλούδισμα προσφέρει μία επιπλέον προστασία και μπορεί να μειώσει την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Παρά τις ανησυχίες για τα φυτοφάρμακα, όμως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παραμένει μια από τις πιο σημαντικές τακτικές για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σούπερ καλοκαιρινό φρούτο για καλύτερο ύπνο και υγιές έντερο

Καλοκαιρινά φρούτα: Οι 3 top δροσιστικές επιλογές για καλύτερη υγεία και ευεξία