Κάθε χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι ειδικοί τονίζουν ξανά και ξανά τη σημασία της χρήσης αντηλιακής προστασίας για τη διαφύλαξη της υγείας του δέρματος. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτοφροντίδα έχει κατορθώσει να επηρεάζει θετικά όλο και περισσότερους ανθρώπους, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η συνεπής εφαρμογή αντηλιακού και η τακτική ανανέωσή του στην επιδερμίδα. Αυτό που, ωστόσο, δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι μπορεί, άθελά τους, να υπονομεύουν μέρος αυτής της αντηλιακής προστασίας, μέσω της χρήσης προϊόντων που αλληλεπιδρούν αρνητικά με όσα προφυλάσσουν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο δρ. Kaveh Nezafati, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας των ΗΠΑ, τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είστε προσεκτικοί σχετικά με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, πέρα από τον γνωστό πλέον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. «Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μας καθιστούν πιο ευαίσθητους στο ηλιακό φως», προσθέτει ο ειδικός.

Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αυτά τα φάρμακα προκαλούν μια φυσική αντίδραση όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, η σοβαρότητα της οποίας ποικίλλει ανάλογα με τη δοσολογία του φαρμάκου και τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως η υδροχλωροθειαζίδη. Αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη και η δοξυκυκλίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνει ο δρ. Nezafati, «η υπεριώδης ακτινοβολία αντιδρά με το φάρμακο που κυκλοφορεί στο αίμα του ασθενούς, μετατρέποντάς το σε ένα χημικό υποπροϊόν που μπορεί να βλάψει άμεσα τα κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα. Το πιο σημαντικό είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνουν και να επαγρυπνούν εάν χρειάζεται να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις».

Τα φάρμακα, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι ένοχοι όταν πρόκειται για αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο. Πολλά προϊόντα ομορφιάς περιέχουν επίσης συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τη φωτοευαισθησία. Η δημοφιλία των διαφόρων ρουτινών περιποίησης της επιδερμίδας, που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει οδηγήσει σε ευρεία χρήση ελαίων, αλοιφών και λοσιόν, όμως, σύμφωνα με τον δρ. Nezafati τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, όπως οι οροί ρετινόλης και τα απολεπιστικά δέρματος, μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στην ηλιακή βλάβη.

Τι πρέπει να κάνετε;

Ο ειδικός προτείνει να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων για συστατικά όπως τα άλφα και βήτα υδροξυοξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. «Αυτά τα απολεπιστικά βοηθούν στην απομάκρυνση του ανώτερου στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος για να εξομαλύνουν και να φωτίσουν την επιδερμίδα, αλλά αυτό διευκολύνει ταυτόχρονα τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα», εξηγεί ο δρ. Nezafati, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση αντηλιακών είναι τόσο σημαντική, πρόσθεσε.

Ο ειδικός τονίζει επίσης ότι ενώ πολλά προϊόντα μακιγιάζ περιλαμβάνουν πλέον αντηλιακή προστασία, αυτή πιθανότατα δεν είναι αρκετή. Γι’ αυτό, η εφαρμογή αντηλιακού με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας (SPF) κάτω από το μακιγιάζ σας είναι ζωτικής σημασίας.

Μερικοί ακόμη ένοχοι που ίσως δεν έχετε σκεφτεί

Πέρα, όμως, από τα φάρμακα και τα προϊόντα ομορφιάς, ορισμένες φυσικές ουσίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευπάθεια του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο χυμός εσπεριδοειδών, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο.

Ο ειδικός εξηγεί ότι ορισμένα φυτά περιέχουν χημικές ενώσεις γνωστές ως φουροκουμαρίνες. «Όταν αυτές οι χημικές ενώσεις βρεθούν στον οργανισμό, καθώς το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, οι ακτίνες UV ενεργοποιούν τις χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφουν τα κύτταρα», λέει ο δρ. Nezafati. Μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές αυτών των ουσιών είναι ο χυμός λάιμ και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμώδες εξάνθημα, πρήξιμο και φουσκάλες με υγρό, που συνήθως εμφανίζονται μία έως δύο ημέρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. «Αφού ξεσπάσει, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά», δήλωσε ο δρ. Nezafati, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την αντίδραση είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με εσπεριδοειδή. Ο ειδικός συνιστά τη χρήση μιας μη συνταγογραφούμενης κρέμας κορτιζόνης για την ανακούφιση από τον κνησμό και τον ερεθισμό. «Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριές και απαιτούν ήπια φροντίδα», σημειώνει. «Πρέπει απλώς να περιμένετε να απολεπιστεί το δέρμα και να επουλωθεί από μόνο του», συμπληρώνει.

Συμπερασματικά, ενώ το αντηλιακό παραμένει μια κρίσιμη άμυνα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι εξίσου σημαντικό να προσέχετε όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την αντηλιακή προστασία, καθιστώντας τη αναποτελεσματική και ενισχύοντας τον κίνδυνο για το δέρμα. Κατανοώντας αυτούς τους κινδύνους και λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα το δέρμα σας από περιττές βλάβες.

Διαβάστε επίσης:

Τα δερματικά νοσήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των νησιών – Οι «αθώες» βλάβες που ξεγελούν

Φωτοδερματίτιδα: Πότε το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στον ήλιο – Η αντιμετώπιση

Δέρμα: Οι καλοκαιρινοί εχθροί του – Κανόνες προστασίας και προϊόντα προς αποφυγή