Μπορούμε να ξεπεράσουμε τον γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 μέσω της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 70% σε μια ομάδα ατόμων με υψηλή γενετική πιθανότητα εμφάνισης της μεταβολικής διαταραχής, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ανατολικής Φινλανδίας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Μάλιστα, το όφελος του υγιεινού τρόπου ζωής ήταν ακόμη μεγαλύτερο για όσους είχαν υψηλή γενετική επιβάρυνση, συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλή γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας.

«Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν όλους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Λάνκινεν, λέκτορας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής οδήγησε διαπιστωμένα όλους τους  συμμετέχοντες σε καλύτερες τιμές σακχάρου και σε απώλεια βάρους.

Στην τριετή μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άνδρες 50- 75 ετών στην ανατολική Φινλανδία. Περισσότεροι από 600  έλαβαν καθοδήγηση σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Ο γενετικός κίνδυνος προσδιορίστηκε με βάση 76 γονιδιακές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μελέτης ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές, γνώριζαν σε ποια ομάδα κινδύνου ανήκε το κάθε άτομο.

Οι άνδρες που έλαβαν την καθοδήγηση για τον τρόπο ζωής βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα της διατροφής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά. Ακόμη διατήρησαν καλές συνήθειες άσκησης και είχαν την τάση να χάνουν βάρος, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν συμβουλές για τον τρόπο ζωής, περίπου το 7,7% των ανδρών γενετικού χαμηλού κινδύνου και το 7,9% των ανδρών υψηλού κινδύνου κατέληξαν να αναπτύξουν διαβήτη. Συγκριτικά, το 8,2% των ανδρών χαμηλού κινδύνου εμφάνισαν διαβήτη στην ομάδα ελέγχου έναντι 14,1% στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με μια χαμηλού κόστους, ομαδική προσέγγιση που επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, ειδικά στους συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης

Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο

Διαβήτης: Δύο SOS κινήσεις που κρατούν το σάκχαρο υπό έλεγχο

Τρώμε το φαγητό μας μέχρι τις 4 το απόγευμα – Τα οφέλη για το σάκχαρο και τη χοληστερόλη