Από γιατροσόφια για την απώλεια βάρους μέχρι φυσικές θεραπείες κατά της δυσάρεστης αναπνοής, το TikTok ως πλατφόρμα φαίνεται πως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για κάθε λογής trend υγείας, τις περισσότερες φορές διφορούμενα ή και επικίνδυνα. Ένα τελευταίο από αυτά συνιστά τη χρήση καστορέλαιου, όχι εκ του στόματος, αλλά ως εντριβές στην κοιλιά. Μάλιστα, ορισμένοι από τους influencers το ρίχνουν μέσα στον αφαλό τους ή τυλίγονται με εμποτισμένες πετσέτες, καθώς ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο, είναι αποτελεσματικό στην καύση του κοιλιακού λίπους και στην αντιμετώπιση του φουσκώματος. Πόσο όμως ισχύουν επιστημονικά αυτοί οι ισχυρισμοί;

Η Veronique Seidel, Ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde παραθέτει με άρθρο της στο The Conversation τη δράση του, καθώς και πότε θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, η ειδικός αναφέρει ότι στην αρχαιότητα αποτελούσε ένα φυσικό φάρμακο, ως καθαρτικό αλλά και για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων. Η Κλεοπάτρα λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε στα μαλλιά της και για να φωτίζει το λευκό των ματιών της, καθώς συνέβαλε αρκετά στους ερεθισμούς των ματιών ως φυσική θεραπεία.

Ως προς τη σύνθεσή του, το άοσμο έλαιο είναι πλούσιο σε μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται ρικινολεϊκό οξύ και διεγείρει έντονα τις κινήσεις του εντέρου. Σήμερα, αποτελεί εγκεκριμένο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο σε ορισμένες χώρες για τη βραχυπρόθεσμη δυσκοιλιότητα και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του εντέρου πριν από ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η καθαρτική του δράση είναι καλύτερη από άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα καθαρτικά, όπως τα φύλλα Αλεξάνδρειας – τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες.

@tiktok.apothecary Best natural remedies for gut health, digestion, inflammation, ibs, constipation, fibroids, cysts, pcos, lumps, bone spurs, stomach ache, stomach ulcers, naval oiling, colon cleanse, kidney stones, lymphatic drainage, tumors, and more! #castoroil #castoroilpack #glowup #glowupchallenge #gym #momsoftiktok #momsoftiktokclub #gymtok #cleanse #scalp #herb #herbalism #wrinkles #naturalmedicine #naturalremedies #naturalremedv #herbalism #hormoneimbalance ♬ original sound – VeganBeacon

Παραδοσιακά, υπάρχουν και άλλες αναφορές ότι το καστορέλαιο χρησιμοποιούταν ως θεραπεία για την ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και της περιόδου και ως μέσο πρόκλησης τοκετού. Αλλά, και πάλι, oι επιστημονικές αποδείξεις για αυτές τις επιδράσεις είναι ελάχιστες.

Φτάνοντας στο σήμερα, το καστορέλαιο αξιοποιείται και από την κοσμετολογία, σε ενυδατικές κρέμες, μαλακτικά προϊόντα μαλλιών -θεωρείται ότι βοηθά στην τριχόπτωση και την πιτυρίδα- και κραγιόν. Οι ενυδατικές του ιδιότητες αποδίδονται και πάλι στο ρικινολεϊκό οξύ, που ως συστατικό, ενισχύει την ενυδάτωση και την καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος, καθώς και τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες 

Η λήψη του καστορέλαιου ως αυτόνομου προϊόντος, σύμφωνα με την Ανώτερη Λέκτορα, συνοδεύονται κι από σημαντικές παρενέργειες, όπως κοιλιακές κράμπες, ο εμετός, το φούσκωμα και η ζάλη. Τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη καστορέλαιου. Το ίδιο θα πρέπει να το αποφεύγουν όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκωληκοειδίτιδα ή γαστρεντερική απόφραξη ή διάτρηση. Οι παρενέργειες του καστορέλαιου μπορεί επίσης να επιδεινωθούν σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, τα οποία μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το έλαιο για να χάσουν βάρος επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από το έντερο.

Αντίστοιχα, η εφαρμογή του στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Γι’ αυτό, συνιστάται η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας καθαρού καστορέλαιου ή ενός καλλυντικού προϊόντος που περιέχει καστορέλαιο σε ένα μικρό σημείο του δέρματος. Εάν δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση μετά από 24 ώρες, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής η χρήση του. σε μεγαλύτερη περιοχή του σώματος.

Τελικά, όμως, υπάρχουν γενικά ασφαλέστερες και καλύτερες θεραπείες, ενώ η εφαρμογή στην περιοχή της κοιλιάς προφανώς και δεν προσφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στην καύση του λίπους, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Δυσάρεστη αναπνοή: Το διάσημο αξεσουάρ του TikTok που δίνει λύση – Πόσο συμφωνούν οι οδοντίατροι

Γιατί (δεν) είναι καλή ιδέα να αναζητάμε πληροφορίες στο TikTok για τον καρκίνο

Η επικίνδυνη μόδα του Τik Tok που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς