Την καθιστική ζωή δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα την αποφύγουμε, ειδικότερα όταν η εργασία μας το επιβάλλει. Ευτυχώς, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις, εάν βάλουμε έστω και την απλή σωματική δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, όσοι άνθρωποι κάθονται ημερησίως για οκτώ ή περισσότερες ώρες μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου – και ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις – εάν εκτελούν 140 λεπτά ή περισσότερα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να γυμνάζονται τακτικά, «ιδιαίτερα για τα άτομα των οποίων οι συνθήκες ζωής επιβάλλουν ιδιαίτερα την παρατεταμένη καθιστική ζωή, όπως οι οδηγοί ή οι εργαζόμενοι σε γραφεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Sandra Albrecht, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερα από 6.300 άτομα με διαβήτη που συμμετείχαν στην ετήσια Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2007 και 2018. «Η διαχείριση του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είναι ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της εκτεταμένης επιδημίας του διαβήτη και της τάσης των ενηλίκων με διαβήτη να κάθονται περισσότερο και να κινούνται λιγότερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Wen Dai, διδακτορικός φοιτητής επιδημιολογίας στη Σχολή Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους πολίτες να εκτιμήσουν τον χρόνο που αφιέρωναν κάθε εβδομάδα για μέτριες έως έντονες σωματικές δραστηριότητες, καθώς και τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ούτως ή άλλως 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, όπως περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης έντασης άσκηση, όπως τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορη ποδηλασία ή τένις. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός και μόνο με 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Όπως διαπιστώθηκε, όσα άτομα κάθονταν για οκτώ ή περισσότερες ώρες καθημερινά διέτρεχαν 77% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν πραγματοποιούσαν λιγότερα από 140 λεπτά μέτριας/έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, όσοι πετύχαιναν τον στόχο των 140 λεπτών είχαν μόλις 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Μάλιστα, η σωματική δραστηριότητα είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, οκτώ ή και περισσότερες ώρες καθισιού την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο 3,5 φορές παραπάνω, αν γυμνάζονταν λιγότερα από 140 λεπτά με μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Αν όμως ασκούνταν 140 λεπτά ή περισσότερο, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια μειωνόταν στην πραγματικότητα κατά 11%, παρά την καθιστική τους συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 20′ που μπορούν να σώσουν τους 50ρηδες από πρόωρο θάνατο

Περίπου 5 εκατ. θάνατοι κάθε χρόνο λόγω έλλειψης φυσικής δραστηριότητας

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ο παράγοντας που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο στους 55αρηδες