Η διάγνωση του καρκίνου σε αρχικό στάδιο είναι σημαντική για την επιτυχία της θεραπείας και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν τα πρώιμα συμπτώματα είναι άτυπα και ασαφή, όπως ο πόνος στο στομάχι ή το φούσκωμα. Μια νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, δείχνοντας ότι 19 συνήθεις εξετάσεις αίματος, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση άλλων προβλημάτων υγείας, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ αίματος

Οι 19 εξετάσεις αίματος που μελετήθηκαν στη νέα έρευνα περιλαμβάνουν εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο της γενικής υγείας, όπως οι αιματολογικές και  βιοχημικές εξετάσεις και ο ηπατικός έλεγχος.

Αυτές οι εξετάσεις συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της υγείας και τη διάγνωση νόσων όπως η αναιμία, οι ηπατικές νόσοι και οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι διαταραχές στις τιμές αυτών των εξετάσεων ενδεχομένως αποτελούν προμηνύματα καρκίνου.

Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 30 ετών και άνω στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον γιατρό λόγω πόνου στο στομάχι ή φουσκώματος (μετεωρισμού). Διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις όπου οι εξετάσεις αίματος παρουσίαζαν αποκλίσεις υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να διαγνωστεί ο ασθενής με καρκίνο εντός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν οι ανωμαλίες στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος λαμβάνονταν υπόψη κατά τη διάγνωση, θα υπήρχε αύξηση 16% στον αριθμό των ατόμων με αδιάγνωστο καρκίνο που θα παραπέμπονταν εγκαίρως για πρόσθετες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 ασθενείς με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα, έξι επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να εντοπιστούν νωρίτερα.

Η έρευνα αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τη διάγνωση του καρκίνου. Αξιοποιώντας τα ευρήματα των συνηθισμένων εξετάσεων αίματος, μπορεί να βελτιωθεί η ακρίβεια της διάγνωσης και να ενισχυθεί η πρώιμη αναγνώριση του καρκίνου.

Ειδικότερα, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εργαλείων που θα μπορούσαν να συνδυάζουν δεδομένα από τις εξετάσεις αίματος με άλλες διαγνωστικές πληροφορίες για να εκτιμούν τον κίνδυνο καρκίνου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνει ένας ογκολόγος καθημερινά για να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου

Φυτικές ίνες: Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιακής νόσου

Καρκίνος: Γιατί η νόσος χτυπά όλο και πιο νέους; Δύο ογκολόγοι απαντούν