Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω καύσωνα και παρότι οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι μπορεί τελικά να γλιτώσουν τα χειρότερα, οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι υψηλές και να εγκυμονούν κινδύνους επισημαίνει σε άρθρο του στο Τhe Conversation ο Brian P. McCullough Αναπληρωτής Καθηγητής Sport Management στο Πανεπιστήμιο του Michigan και διερευνά τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο αθλητές και αγωνίσματα.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων επί παραδείγματι έχουν μεταφέρει αγωνίσματα όπως τον μαραθώνιο σε πολύ πρωινές ώρες, ακόμη και σε πιο δροσερές πόλεις με πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Brian P. McCullough υπενθυμίζει ότι η FIFA είχε μεταθέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 από τον συνηθισμένο χρόνο διεξαγωγής του, τον Ιούνιο, στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή του στο Κατάρ.

Οι κίνδυνοι από την ακραία ζέστη, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων έχουν οδηγήσει ακόμη και σε αμφισβήτηση της αξίας διεξαγωγής τους. Για τον McCullough  ωστόσο, δεν χρειάζονται τόσο ριζοσπαστικές προσεγγίσεις, επειδή έτσι χάνεται η ευκαιρία οι Ολυμπιακοί αγώνες να γίνουν πιο βιώσιμοι και να δώσουν το παράδειγμα σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν μελλοντικά με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πως η ακραία ζέστη επηρεάζει τα αγωνίσματα

Τα χειμερινά αθλήματα αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι αλλαγές στις θερμοκρασίες και τις  βροχοπτώσεις, μειώνουν δραματικά το χρονικό διάστημα που μπορούν να διεξαχθούν  σε πολλές περιοχές. Το 2022, στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου χρειάστηκε να δημιουργηθεί τεχνητά χιόνι για τις  χιονοδρομικές πίστες.

Επιπλέον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθυστέρησε την απόφασή της να επιλέξει τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Αγώνες για το 2030 και μετά, λόγω της αβεβαιότητας των χειμερινών αθλημάτων.

Το καλοκαίρι, η υπερθέρμανση του πλανήτη τροφοδοτεί ακραία ζέστη και καταιγίδες, που επηρεάζουν τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων καθώς και την υγεία των αθλητών και των θεατών.

 

Οι μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες, κορυφαία πρωταθλήματα, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουν ανταποκριθεί στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής με την μεταφορά των αγώνων σε πιο δροσερές ώρες της ημέρας ή του έτους, τα συχνά διαλείμματα για νερό και την αύξηση του αριθμού παικτών προς αντικατάσταση.

Οι διοργανωτές των θερινών αγώνων του Τόκιο, που διεξήχθησαν εν μέσω ενός σφοδρού κύματος καύσωνα το 2021, είχαν μεταφέρει προληπτικά τον μαραθώνιο στο Σαπόρο, πάνω από 500 μίλια βόρεια του Τόκιο, ώστε οι αθλητές να τρέξουν σε πιο δροσερές θερμοκρασίες. Καθυστέρησαν επίσης άλλους αγώνες για να αποφύγουν την υπερβολική άνοδο της θερμοκρσαίας και τις καταιγίδες.

Βιωσιμότητα και Ολυμπιακοί αγώνες

Πλέον οι Ολυμπιακοί αγώνες λαμβάνουν πιστοποιήσεις μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια αναφορικά με τον βιώσιμο τρόπο διεξαγωγής των αθλημάτων και τις μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μας πληροφορεί ο καθηγητής McCullough.

Αυτό ισχύει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού παρατηρεί ο McCullough και φέρνει ως παραδείγματα τα σχέδια των διοργανωτών να τροφοδοτήσουν τα event με 100% ανανεώσιμη ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη δέσμευση ότι όλα τα επιπλα και οι προσωρινές κατασκευές θα έχουν μια εγγυημένα «δεύτερη ζωή» και δεν θα καταλήξουν στη χωματερή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 δεν θα έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα – άλλωστε θεατές και αθλητές φτάνουν με αεροπλάνο. Όμως οι διοργανωτές στοχεύουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να είναι οι μισές από αυτές των Αγώνων του Λονδίνου και του Ρίο το 2012 και το 2016 αντίστοιχα.

Η βιωσιμότητα είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία όπου τα παραδείγματα του παρελθόντος συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών του παρόντος τονίζει ο McCullough. Ο ίδιος θεωρεί ότι το παράδειγμα του Παρισιού θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό μελλοντικών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των θερινών αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες.

Στην ουσία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα αθλητικής βιωσιμότητας. Αναδεικνύει τι είναι δυνατό να υλοποιηθεί σε ένα αθλητικό γεγονός μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες για τη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Και δίνει το παράδειγμα, για τις μελλοντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Πόσα εμπόδια βάζει το «καυτό» Παρίσι στις επιδόσεις και την υγεία των αθλητών

Ξιφασκία: Ανακαλύψτε το ολυμπιακό άθλημα που νικά τη γήρανση και κρατά το μυαλό για πάντα νέο