Η σχέση μεταξύ φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια. Με την αύξηση της χρήσης τέτοιων φαρμάκων για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: πώς επηρεάζουν αυτά τα φάρμακα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος; Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CANCER δίνει νέα δεδομένα για αυτή το κρίσιμο ερώτημα. Η έρευνα εξετάζει την επίδραση διαφόρων τύπων φαρμάκων χοληστερόλης, όπως οι στατίνες και οι αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης, και αναλύει αν και πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη είναι ουσιαστικά σχεδιασμένα για να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η κύρια κατηγορία αυτών των φαρμάκων είναι οι στατίνες. Πρόκειιτα για τις πιο συχνά συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές ουσίες για τη μείωση της χοληστερόλης. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει διάφορους άλλους τύπους φαρμάκων που δεν είναι στατίνες όπως: αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης, δεσμευτές χολικών οξέων, φιβράτες, νιασίνη (βιταμίνη B3), ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ο στόχος και τα ευρήματα της έρευνας
Το βασικό ερώτημα που διερεύνησαν οι ειδικοί ήταν αν και πώς αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, οπότε η κατανόηση του ρόλου των φαρμάκων στη μείωση αυτού του κινδύνου είναι πολύ σημαντική.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση δεδομένων Clinical Practice Research Datalink (CPRD), που καλύπτει περίπου το 7% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν 3.719 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και 14.876 άτομα χωρίς καρκίνο, ενώ ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η παρουσία διαβήτη τύπου 2 και οι χρόνιες ηπατικές παθήσεις.

Οι ερευνητές διασπίστωσαν ότι οι αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης συνδέθηκαν με 31% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί υποδηλώνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του ήπατος.

Επίσης οι στατίνες με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, με μια μείωση του κινδύνου κατά 35%.

Σε ό,τι αφορά φιβράτες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και νιασίνη δεν βρέθηκε σαφής σύνδεση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος.
Για τους δεσμευτές χολικών οξέων ενώ αρχικά φάνηκε να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος στην κύρια ανάλυση, τα αποτελέσματα δεν ήταν συνεπή όταν λήφθηκαν υπόψη άλλες παράμετροι όπως η κατάσταση του διαβήτη και η ηπατική νόσος. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν ή να αμφισβητηθούν αυτά τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη φαίνεται να έχουν, εκτός από την κύρια δράση τους στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και επιπλέον οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Αυτό δείχνει ότι έχουν μια «διπλή δράση» που συνδυάζει τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας με την πιθανή μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος.

Διαβάστε επίσης

Στατίνες και μυϊκοί πόνοι: Οι κατάλληλες ασκήσεις που βοηθούν

Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει

Τριγλυκερίδια – Χοληστερόλη: Τα δαμάζουμε και προφυλάσσουμε καρδιά και μυαλό