Η επιλογή του κατάλληλου γιατρού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία μας, μιας η καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα είναι πάντα σε πρώτο πλάνο. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  JAMA Network Open φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με το εάν το φύλο του γιατρού επηρεάζει την ποιότητα της φροντίδας που παρέχει στους ασθενείς. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες γιατροί φαίνεται να ξεχωρίζουν για την αφοσίωση και την προσοχή τους στην καταγραφή και την ανάλυση των στοιχείων των ασθενών τους.

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Η έρευνα περιελάμβανε τον έλεγχο σε περισσότερες από 200.000 επαφές μεταξύ ασθενών και 224 χειρουργών, σε μεγάλο νοσοκομείο των ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες χειρουργοί δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις συναντήσεις τους με τους ασθενείς σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Καταγραφή και προσοχή: Οι γυναίκες χειρουργοί σπαταλούσαν περισσότερο χρόνο στην καταγραφή των στοιχείων των ασθενών και έγραφαν πιο αναλυτικές σημειώσεις. Αν και οι άνδρες χειρουργοί συνδέονταν συχνότερα με τα ηλεκτρονικά συστήματα υγείας μέσα στον μήνα, οι γυναίκες τα χρησιμοποιούσαν περισσότερο και στις ημέρες εκτός εργασίας.

Εκτενέστερες σημειώσεις: Οι γυναίκες χειρουργοί έγραφαν σημειώσεις μεγαλύτερης έκτασης, οι οποίες απαιτούσαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να συνταχθούν σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι προτιμούν να καταγράφουν λεπτομερώς την πορεία της υγείας των ασθενών τους, αντί να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα εργαλεία.

Αριθμός ραντεβού και καθήκοντα: Οι άνδρες χειρουργοί προγραμματίζουν περισσότερα ραντεβού καθημερινά και εβδομαδιαία σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες δαπανούσαν περισσότερο χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα, όπως η καταγραφή σημειώσεων εκτός των εργάσιμων ωρών.

Πού οφείλονται οι διαφορές
Η μελέτη αναγνωρίζει ότι οι διαφορές στην προσοχή και τη φροντίδα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές προτιμήσεις και επαγγελματικές επιλογές μεταξύ ανδρών και γυναικών γιατρών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες χειρουργοί μπορεί να επιλέγουν ελαφρύτερα προγράμματα εργασίας για να ισορροπήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ευθύνες. Αυτό τούς επιτρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα, όπως η καταγραφή σημειώσεων. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι γυναίκες γράφουν περισσότερες και αναλυτικότερες σημειώσεις μπορεί να βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, μιας και υπάρχει λεπτομερής καταγραφή της πορείας των ασθενών.

Παρά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Εξετάζει δεδομένα από μόνο ένα νοσοκομείο, γεγονός που περιορίζει την ποικιλία των αποτελεσμάτων. Επίσης, δεν αναλύθηκαν άμεσα η ποιότητα της φροντίδας ή τα αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών. Παρόλα αυτά, «ανοίγει» μια χρήσιμη συζήτηση γύρω από τις διαφορές φύλου στην ιατρική φροντίδα. Ενώ και οι άνδρες και οι γυναίκες γιατροί έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, φαίνεται ότι οι γυναίκες χειρουργοί προσφέρουν ορισμένα επιπλέον οφέλη.

Διαβάστε επίσης

Θα κάνετε επέμβαση; Πόση σημασία έχει αν το νυστέρι το κρατά άνδρας ή γυναίκα χειρουργός

Η Χειρουργική ειδικότητα είναι γένους αρσενικού

«Έτσι είναι τα αγόρια» – Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να λένε αυτή τη φράση – Μια ψυχολόγος εξηγεί